Ljubav

Direktno.rs

27. 03. 2024. 22:10 0

Ne možete da se oslonite na druge? OSTAĆETE SAMI ili ...

Čest razlog narušenog ljubavnog odnosa je nedovoljno poverenje odnosno situacija u kojoj partner "ne ume" da se osloni na bilo kog drugog sem na sebe.

Odnos u kom je naglašena individualnost dovodi do frustriranosti partnera koji nije takav, a ljubav frustriranost pojačava, rekao je psihijatar Aleksandar Misojčić ranije za Direktno.rs.

- Ukoliko se insistira na distanciranosti, kontroli ili naglašenoj individualnosti "zahtevi za povezivanjem“ drugog partnera ostaju neprepoznati, a ljubav, paradoksalno, uz jake emocije dodatno izražava tu različitost. 

Nije retkost da ljudi ne mogu da se oslone na druge i da im to s godinama remeti odnose, pre svih ljubavne, a psihijatar je pojasnio koliko je to štetno.

- Osnov prijateljstva, strasti, seksualnosti, svega što je neophodno za kompletan emotivni odnos je povezanost, a upravo to ponašanje remeti vezu. 

Prema rečima psihijatra, važno je ne insistirati na svojoj ideji odnosa.

- Ako nečim nismo zadovoljni, neophodno je polako redefinisati, menjati i graditi nove odnose. Kreirati nove emotivne mreže, novi zajedniči jezik, pravila, izraze, izražavanje senzacije koje osećamo. Svaki odnos ima evoluciju, dinamičan je, menja se. Uvek ima prostora da promenimo ono što nam se ne dopada - dodao je Misojčić.

Bazični stav poverenja u svet gradi se tokom prve godine života.

- Dete razume svet kroz odnos sa roditeljima i njegove interakcije sa njima. Rana iskustva vezivanja, sećanje na roditeljsku dostupnost i emotivnu osetljivost, direktno utiču na oblike emotivnih odnosa koje kasnije gradimo sa svojim partnerima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati