Kultura

Direktno.rs

18. 04. 2024. 16:59 0

Glume Bjela i Miki: Film omaž Mići Popoviću i Žiki Pavloviću

Glavni junak Toma, koga tumači mladi glumac Stefan Vukić, odmeće se iz grada, plovi niz reku do najdalje tačke, gde se na pustom ostrvu osamljuje i stvara svoja dela od prirodnih materijala. Na filmu rade naslednici velikana kojem je posvećen.

Početkom aprila na Dunavu kod Novog Sada počelo je snimanje filma "Izlet", novog ostvarenja reditelja Nenada Pavlovića. On pred publiku donosi adaptaciju istoimenog romana iz 1957. godine, nastalog iz pera čuvenog slikara, filmskog reditelja i književnika Miće Popovića. Nakon trilera "Trag divljači" (2022), ovo je Nenadov drugi dugometražni film.

"Izlet" će biti crno-bela filmska priča koja govori o traganju mladog umetnika za smislom, slobodom, umetničkim izrazom, ali i pronalaženjem svog mesta u svetu koji ga okružuje. Glavni junak Toma, koga tumači mladi glumac Stefan Vukić, odmeće se iz grada, plovi niz reku do najdalje tačke, gde se na pustom ostrvu osamljuje i stvara svoja dela od prirodnih materijala. Putujući rečnim šlepom, upoznaje galeriju živopisnih likova, od posade do putnika.

Ideja autora bila je da se kroz filmski izraz oda počast velikim epohama naše kulture – Zenitizmu u književnosti, Mediali u slikarstvu i Crnom talasu u kinematografiji, kao i autorima – Mići Popoviću i Živojinu Pavloviću. Poseban autorski, ali i lični pečat daju upravo njihova deca: scenarista Jovan Popović, reditelj Nenad Pavlović i glumica Milena Pavlović.

Glumačku podelu filma čine Stefan Vukić, Jovo Maksić, Nenad Heraković, Radoslav Rale Milenković, Denis Murić, Radoje Čupić, Milena Pavlović, Milena Radulović, Milica Trifunović, Marija Opsenica, Elizabeta Đorevska, Antonio Scarpa, kao i glumački bardovi Dragan Bjelogrlić i Predrag Miki Manojlović.

Ovu jedinstvenu kinematografsku priču samostalno producira filmska kuća Digimedia, producenta Predraga Popovića. Nakon tri koprodukcije ("Flešbek" - 2010; "Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu" - 2019; "Ne igraj na Engleze" –2021), Digimedia prvi put samostalno snima jedan.

Autorski tim čine i direktorka fotografije Bojana Andrić, dramaturg Nebojša Pajkić, producent Miloš Đukelić i izvršni producent Goran Bjelogrlić. Film "Izlet" snimaće se do 10. maja na lokacijama u Petrovaradinu, rečnom ostrvu na Dunavu, kao i u Beogradu, a premijera se očekuje početkom 2025. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati