Kultura

[ Izvor: N1 ]

09. 01. 2024. 14:39 13

Bivši direktor Opere: Zašto sam odbio da potpišem podršku Vučiću

Dao sam ostavku na mesto umetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta jer sam video da je poželjno da se potpiše spisak za podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i procenio sam da mi više tu nije mesto - rekao je za N1 Nikola Mijailović objašnjavajući zašto više ne obavlja funkciju u Narodnom pozorištu.

On je precizirao da mu niko nije rekao da ako ne potpiše spisak, da treba da da ostavku.

- Daleko od toga, to je bila moja odluka isključivo - dodao je.

Nikola Mijailović dao je ostavku na mesto umetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu nekoliko dana po početku Nove godine, a u Novom danu N1 objasnio je da je ostavku ponudio još početkom novembra kada je počelo sa "spiskom".

- Video sam da je poželjno da se potpiše spisak za predsednika Vučića, nemam problem da to kažem… To je bilo i pre 2 godine, tada sam dobio telefonski poziv, kada mi je rečeno da ne razumem u pravom smislu reči, da to potpisuju ljudi koji su imali rezultate… Ja sam umetnik i uz ovu karijeru i godine rada nisam u tom smislu do sada bio eksponiran, držao sam se struke i rada, ali kada se to početkom novembra opet pokrenulo, prosto sam odmah ponudio da se povučem jer mislim da je nepristojno ako vidite da je nešto poželjno, nepristojno je da ste i dalje tu, barem meni to kućno vaspitanje nalaže - dodao je on.

"Ponavljalo se i ponavljalo"

- To se ponavljalo i ponavljalo, kao da ja sad treba da kažem: ajde potpisaću. Ne tera me niko da potpišem, ali vidim da je poželjno, prosto - po meni, to ne ide - objasnio je.

Mijailović je objasnio da nije očekivao ovakvo interesovanje javnosti za ovaj slučaj, pa je želeo da objasni šta se desilo.

On je precizirao da je izrazito protiv spiska tog tipa.

- I to sam odmah rekao. U ovim globalno političkim dešavanjima u kojima živimo, narod koji broji 6, 7 miliona stanovnika samo, spisak deli narod. Nije trenutak da se delimo, moramo biti složni, moramo imati zajednički interes, i ne želim, ne podržavam spisak kao takav - dodao je.

Nije, međutim, želeo da kaže ko mu je konkretno tražio da potpiše spisak.

"Odličan odnos sa Goncićem"

Pojasnio je i da je sa direktorom Narodnog pozorišta Svetislavom Goncićem imao odličan odnos.

- Ono što znam i što sam čuo jeste da mislim da nijedan upravnik NP i direktor opere nisu imali bolju saradnju od Goncića i mene i ponosim se time, i ponosim se onim što smo uradili za dve i po sezone - rekao je i dodao da je Goncić stao iza njega i da sa njim nije imao tajni.

Upitan zašto je onda dao ostavku, Mijailović je rekao da se ne radi samo o Gonciću.

- Ne radi se samo o njemu, ja mislim da sam ovim gestom rekao najbolje je da se povučem da ne bi neko od njih imao problema, od mojih saradnika i, mogu slobodno da kažem, mojih prijatelja - dodao je.

"Prećeno mi Anom Brnabić - zbog uloge"

- Uvek sam se povlačio dok je još bilo mnogo više lepih uspomena od ružnih i drago mi je što sam i sada, za razliku od drugih direktora opere, stvarno sam se povukao kad je sve mirno, čak i sa onima koji su se ljutili, ili smatrali da treba da pevaju ovo ili ono - kazao je i dodao da mu je jednom "prećeno Anom Brnabić".

- Jedan muž mi je pretio Anom Brnabić, ako njegova žena ne bude pevala. Svačega je bilo, ali kažem, nema nikoga sa kim ne komuniciram - pojasnio je.

Mijailović je zaključio rekavši da će se posvetiti više svojoj matičnoj kući FMU gde je redovni profesor, kao i da do sada nikada nije imao tako dugu pauzu u svojoj pevačkoj karijeri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati