Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 01. 2024. 22:36 3

Ceca Bojković: Oformljena je primitivna vlast, a stručne ljude su POTISLI

"Ne mogu da budem zadovoljna kada vidim srozavanje svoje zemlje i društva, kad vidim toliku količinu primitivizma i agresije oko sebe. Ne mogu da budem zadovoljna kad vidim srozavanje obrazovnog sistema, odnos đaka prema profesorima, koji gube autoritet i potpuno su nezaštićeni", kaže u intervjuu za Nova.rs glumica Svetalana Ceca Bojković.

Prema njenim rečima, sve je manje onih koji žele da rade u obrazovanju, što je jako opasno.

- Kad vidim koliko je potcenjena kultura, i koliko umesto toga niču kao korov sve druge "manifestacije" koje ne mogu da je zamene, a proglašavaju se kulturnim - sve me to užasno iritira. Ne mogu da budem mirna ni kada vidim toliko mnogo siromašnog stanovnišva u našoj zemlji, niti kad vidim da institucije pravosuđa ne reaguju i građani ostaju nezaštićeni - navodi Bojković za Nova.rs.

Nikada nije bila član nijedne političke stranke, niti je to, kako kaže, zanimalo.

- Nisam želela da se dotičem tog sveta, niti da se družim sa političarima. Spram toga kako politika danas izgleda gajim duboki prezir. Ne bih volela da budem, čak ni privatno, u društvu s takvim ljudima. ProGlasu me je zato privuklo to što je zamišljen kao nadstranački korektiv vlasti. Ljude koji su u toj inicijativi veoma cenim, to društvo mi imponuje - ističe glumica i jedna od potpisnica inicijative ProGlas.

Misli da su se predstavnici vlasti jako nervirali zbog ProGlasa "što govori o nekoj vrsti uzdrmanosti".

- Oštro su reagovali, naročito na ProGlas, koji je najkulturniji. Nikada nismo upotrebljavali ružne reči, nismo se na primitivan način obračunavali ni sa kim. Jer, nije to nama svojstveno, potpuno je suprotno Narodnoj skupštini, gde se koristi rečnik nedostojan pristojnih ljudi. Ali, svejedno smo im smetali. Da nismo, ne bi se toliko osvrtali na ProGlas. Pa, predsednik je dozvolio sebi da kaže kako je saopštenje ProGlasa nepismeno sastavljeno… - ocenjuje Bojković.

Ona dodaje da je SNS kao partija tako dugo čekala da dođe na vlast i da je SNS samo drugi naziv za radikale.

- A ti radikali se ne menjaju. Ako pogledate vreme od pre stotinak godina, kad je na čelu te partije bio Nikola Pašić, isto je bilo. Radikali svoj karakter nikada nisu menjali. Isto je bilo podvala, laži, primitivizma, srozavanja obrazovanja, bogaćenja odabranih. U tom smislu nisam iznenađena. Ako hoćeš da uništiš obrazovanje, šta će tebi obrazovani ljudi, šta će ti stručnjaci. Ne trebaju ti, jer misle svojom glavom. Njih nikako ne postavljati na funkcije, već nestručne kojima će se dati pare i koji će slušati ono što najuži krug, odnosno ja kažem - istakla je Ceca Bojković, pa dodala:

- A ja - to je predsednik. Lepo je rekao Oliver Tošković da prvorazredni uvek bira prvorazrednog, drugorazredni bira trećerazrednog, a trećerazredni bira one koji su ispod standarda. E, tako je ovde oformljena bolesna i primitivna vlast, dok su pametni i stručni ljudi potisnuti i marginalizovani, što je i razlog da mnogi odlaze iz zemlje. Vučić je samo produkt jednog vremena i društva, u čijoj je kreaciji i sam učestvovao - naglašava.

Bojković podseća i da je njena generacija imala srećnu mladost. Pre svega, dodaje, obrazovni program u školama - osnovnim, srednjim, gimnazijama, fakultetima - bio je fantastičan.

- Nije to samo bilo široko obrazovanje, već je svakog od nas formiralo kao čoveka. I niko od nas, posle školovanja, nije imao problem da li će se zaposliti. Bili smo ozbiljna država. Sve je bilo sigurnije, zdravije. Biti mlad u to vreme bilo je lepo i bezbrižno. Nije bilo raslojavanja u bogatstvu. Najpre svi nismo imali, da bi potom došlo vreme kada smo imali malo više. Bilo je novca za odmore, tehnologija je počela da napreduje i doživljaj je bio kupiti nove mašine. Znate, pamtim i prve televizore, frižidere, i te radosti u kući. Često sam govorila kako me ni skupocene bunde, niti nakit ne mogu obradovati kao ulazak frižidera u kuću u to vreme. Bile su to prave porodične radosti. Družili smo se mnogo, a sve smo stizali -, objašnjava glumica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati