Kultura

[ Izvor: Danas.rs ]

28. 12. 2023. 11:29 8

Šerbedžija u Baču: Jao onima koji zatvaraju vrata umjetnosti

- Idemo dečki, 'Barbara', to je ona revolucionarna pesma zbog koje vlast treba da se boji - rekao je između ostalog Rade Šerbedžija na sinoćnom koncertu u Baču koji je silom (ne)prilika "opštinske vlasti, predvođene takozvanim koordinatorom Srpske napredne stranke (SNS)“, kako pišu mediji održao u parku umesto u rasprodatoj sali koja mu je u poslednjem trenutku otkazana.

Društvenim mrežama dele se snimci sa koncerta koji je započeo Šerbedžijinim rečima: "Jao onima koji zatvaraju vrata umjetnosti".

Dodao je zatim: "Mi ćemo održati mali koncert tu, pa koliko izdržite. Ja mogu na hladnoći, ja sam Ličanin", rekao je Šerbedžija a poblika se smejala i pozdravila ga toplim aplauzom. "Idemo dečki. Barbara!"…Na repertoaru je bila i "Meni se dušo od tebe ne rastaje", koju je najavio prethodno pozdravivši Džonija Štulića u Amsterdamu, a recitovao je shodno prilici i "Naš vijek će proći."

Naš vijek će proći, otvoriće se arhivi /Sve što je bilo skriveno od nas/ Sve što u povijesti od laži živi/ Pokazaće svijetu i slavu i užas. /Bogova raznih potamniće lik/ Koliko bijede skrivao vijek/ Ali taj što je bio zaista velik /Ostaće velik zauvijek.”

Podsetimo, producent i organizator koncerta Zdravko Vulin rekao je sinoć agenciji Beta da su mu opštinske vlasti "predvođene takozvanim koordinatorom" Srpske napredne stranke (SNS) u Baču u poslednji momenat otkazale već zakupljenu salu za sinoćni Šerbedžijin koncert.

- Imali smo zakupljenu salu, rasprodali smo sve ulaznice, a onda je neki lokalni koordinator iz SNS-a rekao da ne možemo da dobijemo termin i otkazao već plaćenu i zakupljenu salu, iako smo rasprodali svih 400 ulaznica - objasnio je Vulin.

Ocenio da je "neverovatan i skandalozan" način na koji im nije dozvoljeno da montiraju opremu u zakupljenoj sali.

Vulin je naveo da će građanima koji su kupili ulaznice novac biti vraćen.

- Hvala Radetu Šerbedžiji što je pristao na ovaj improvizovani koncert na otvorenom. Hvala građanima koji su u velikom broju došli da podrže njegov gest, da uživaju u koncertu i da jasno osude čin SNS-a - rekao je Vulin.

On je naveo da je Šerbedžija stigao još juče u Bač, da su tokom dana obišli grad, tvrđavu i manastir, da bi ih potom zatekla informacija o otkazivanju koncerta.

Legendarni glumac, pesnik, reditelj i muzičar, Rade Šerbedžija sa svojim bendom Zapadni kolodvor imao je zakazan koncert u Velikoj sali bioskopa u Baču

Na tradicionalnom prednovogodišnjem koncertu, Rade Šerbedžija predstavlja pesme sa poslednjeg albuma, ali i neprolazne "Ne daj se Ines", "Imam pjesmu za tebe", "Meni se dušo od tebe ne rastaje", "Barbara", i druge iz svoje bogate muzičke karijere.

Album "Ne okreći se, sine" sa 11 numera predstavlja stvaralaštvo velikana regionalne muzičke scene. Svirali su članovi prateće grupe Zapadni kolodvor, a među autorima su i Husein Hus Hasanefendić (Parni valjak), koji je napisao hit "Eto pjesma", Damir Urban autor teksta za pesmu "Govorila je tako tiho, tiho, tiho", čuveni virtouz Miroslav Tadić svira na Arsenovoj pesmi "New York", Ante Gelo u pesmi "Ostala si uvijek ista", autora Đorđa Novkovića i Željka Sabola.

Na albumu se nalaze i saradnje sa Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pesmi "Od kako te ne volim", i "Na nešto me sjeća taj grad" koju je Rade Šerbedžija otpevao skupa s autorom pesme Darkom Rundekom.

Svoj autorski pečat je ostavio na pesmama “Šeherezada” i "Ne okreći se sine", naslovna numera čije stihove upućuje sinu i mlađim generacijama, a inspiraciju za iste je pronašao u jednoj sceni proslavljenog Bauerovog filma iz 1956.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati