Kultura

[ Izvor: N1 ]

20. 10. 2023. 16:09 1

Bjela o kandidatu za Oskara: Kako su se pogledali u ogledalo...

Zbog velikog interesovanja publike, zakazana je još jedna premijerna projekcija filma Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule". Karte za beogradsku premijeru u MTS dvorani rasprodate su za manje od sat vremena. Premijera je zakazana za 24. oktobar.

- Za mene je najveći problem bio, i u tom smislu je najteži film do sada koji sam radio, kako u jednom malom prostoru imamo dinamiku, imamo tenziju da ispričamo priču u tako malom prostoru. Film ima više nivoa, bilo je teško kako sve to da se slije u jednu priču. Jako komplikovan proces, ali uspeli smo na kraju da to nekako savladamo najbolje što smo umeli - kazao je Bjelogrlić na konferenciji za novinare uoči premijera.

Dodao je da su „Čuvari formule“ izuzetan glumački film.

- Da glumci nisu to, ne bih imao šta da radim, da oni nisu živeli te likove, to je možda najveći uspeh svih nas. To se obično dešava u pozorištu, ali mi smo ovde uspeli - rekao je Bjelogrlić.

Kazao je da francuski deo ekipe sa nestrpljenjem čeka premijeru i dolazi u Beograd.

- Desilo se da smo krenuli iz inostranstva kad smo završili film, logično je bilo da probamo da idemo na neke od festivala koji su se tad dešavali… nismo mi birali put ovog filma, film kad je dobar sam nađe svoj put… posle Lokarna normalno da su usledili drugi pozivi - naveo je Bjelogrlić.

Rekao je i da je najveći deo filma sniman u Beogradu, nešto u Sloveniji, i mali deo u Parizu. Dodao je i da je bolnica Arhiv Jugoslavije, adaptiran u bolnicu Kiri.

- Imamo kadrove iz šest zemalja u jednom minutu na pocetku filma, preko Pariza, Banje Koviljače, Škofje Loke do Beograda, ali tako to izgleda kad radite film u Srbiji, a mora da izgleda – svetski - poručio je Bjelogrlić.

Dodao je i da neće raditi seriju, iako ima dobrog materijala koji nije ušao u film.

O odluci za srpskog kandidata za Oskara

Osvrnuo se i na odluku da Srbiju u trci za prestižnu filmsku nagradu Oskar predstavlja film "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, Bjelogrlić je naveo da bi voleo da zna kako su se osećali članovi komisije Filmskog centra Srbije "kada su došli kući i pogledali se u ogledalo".

- Živimo u vremenu kada stav služi za Tviter nalog, a sledeće nedelje on može da se promeni, tako je kod nas a i u svetu - poručio je Bjelogrlić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati