Kultura

[ Izvor: Danas ]

24. 06. 2023. 08:59 4

Cvetković: Glumci gurnuti u izokrenutu "prljavu čarapu"

Glumci su gurnuti u izokrenutu „prljavu čarapu“ napadima vlasti, ali ja to ne doživljavam na taj način, i ne želim tome da dam bilo kakav značaj. Mislim da je pridavanje važnosti nekim osobama koje su uopšte bile spremne da izreknu takve tvrdnje, a ne našoj profesiji, besmisleno. Naša profesija će ostati i bez da postoje ti besprizorni napadi - kaže za Danas Svetozar Cvetković.

Jednog od najznačajnijih jugoslovenskih filmskih i pozorišnih glumaca premijerno ćemo gledati 25. juna u naslovnoj ulozi u Geteovom „(Pra)faustu“, u režiji Borisa Liješevića, velikoj produkciji kojom Beogradsko dramsko pozorište završava ovu sezonu.

Odgovarajući na pitanje o ugroženosti glumaca okupljenih oko protesta „Srbija protiv nasilja“, Cvetković ističe.

– Ne slažem se da su samo oni napadnuti, napadnuti su svi glumci generalno. To jeste, s jedne strane, vezano za početak protesta, ali se taj spisak proširio na sve koji misle drugačije. Morali bismo konačno da shvatimo da bi trebalo da živimo u slobodnom društvu, u kome svako ima pravo javno da kaže svoje mišljenje, i da mu zbog toga ne fali dlaka s glave. To je ono ključno u celoj ovoj priči – činjenica da svako može slobodno da misli ovo ili ono, i da ga to ne ugrožava ni na koji način - smatra glumac koji je svojom umetnošću obeležio ovdašnju kinematografiju i pozorište.

Cvetkoviću je, kako navodi, jako drago i smatra važnim što je glumac Nebojša Dugalić, predsednik Udrženja dramskih umetnika Srbije, uputio novo saopštenje svojim članovima i javnosti.

– Ceo taj napad na glumce i kampanja protiv njih ovim saopštenjem u potpunosti se odvaja od pokušaja zloupotrebe politike sa bilo koje strane, i ja apsolutno stojim iza toga. Meni je već muka da govorim o ovim događajima, jer koliko god da su te pretnje upućene glumcima strašne, pričom o njima opet dajemo značaj nekome ko napada te ljude. A sutra zbog svog mišljenja mogu da budu napadnuti doktori, prekosutra profesori, svejedno. Ali, to ne sme da ima veze sa nečim što je dnevna politika, i ne sme da bude vezano za jednu ili drugu stranu u politici, obračune te vrste i politizaciju – smatra Svetozar Cvetković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati