Kultura

[ Izvor: Danas ]

24. 05. 2023. 13:11 18

Rade Šerbedžija podržao skup "Srbija protiv nasilja"

Rade Šerbedžija, naš proslavljeni glumac koji je devedesetih bio na čelu kolone sa svojom suprugom Lenkom Udovički i svojom tada malom decom hodao ulicama Beograda zajedno sa studentima, a svojim rečima sa tribine bodrio nas da istrajemo u svojoj borbi, i danas 2023. podržava aktuelne proteste.

Kaže da su se brojna nezadovoljstva iz prošlosti ozbiljno nagomilala i oštetila kako naše individulane živote tako i kolektivno stanje svesti.

– Nešto je trulo u državi Danskoj… Ta rečenica se nekako sama od sebe nameće kao komentar svega ovoga što se u poslednje vreme događa u Srbiji, ali i čitavome svetu. Kao da je ovo vreme koje sada živimo akumuliralo sve one negativnosti koje su se godinama događale i množile u našim životima i sada evo dolazi doba za naplatu neplaćenih računa. Mnogo se toga negativnog u našoj nedavnoj prošlosti dogodilo, što je ostavilo ozbiljne tragove na naše individualne živote ali i na kolektivno stanje svijesti društva u kojem živimo. Koliko se samo laži, podvala, prevara, korupcija, pljački, ubojstava i zločina ispodogađalo oko nas. Bili smo svedoci najstrašnijih ratnih scena koje su nas bombardirale sa naših TV ekrana i unosile nemire i ozbiljne traume u naše snove ali i u snove naše dece – kaže Rade.

Prema njegovim rečima, oporavak je proces i zahteva vreme, ali nade ima.

– Za jedan pravi oporavak našega društva ali i čitavoga sveta, u kome je moral pao na najniže grane a agresivnost nadvisila i najstrašnije scene iz horor filmova, trebat će proći mnogo vremena i mnogo će vode proteći da se speru sve rane i ožiljci koje smo zadobili poslednjih tridesetak godin Ali, trak svetla postoji. U prirodi čoveka je da se spasava i buni i bori protiv zla koje se nadvilo nad našim životima. Imaju li smisla protesti? Naravno da imaju. Napokon, svedoci smo da su protesti i bunt naroda, upravo ovde u Srbiji, srušili vlast za koju je bilo nezamislivo da ikada može pasti.
Ono što je još važnije od samih protesta je pitanje da li je u ovome času sazrela progresivna svest koja može graditi pravednije, humanije i bolje društvo od društva u kome živimo – zaključuje Rade Šerbedžija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati