Kultura

Direktno.rs

10. 05. 2023. 11:41 0

Izabela Roselini 21. maja u JDP-u

Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa titlom na srpski, a predstavlja svojevrsnu lekciju o evoluciji i glumi.

Glumica Izabela Roselini izvešće 21. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu svoju monodramu “Darvinov osmeh”, na poziv Beogradskog festivala igre, saopštili su danas organizatori.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa titlom na srpski, a predstavlja svojevrsnu lekciju o evoluciji i glumi. Roselini istražuje kako je empatija, koja je ujedno temelj glume, neophodna za proučavanje ponašanja životinja, navedeno je u saopštenju.

"Darvinov osmeh" nudi pomirenje između dva sveta koja su često na suprotnim krajevima - između umetnosti i nauke, navode organjizatori i dodaju da je čitajući knjigu Čarlsa Darvina "Izražavanje emocija kod čoveka i životinja" Roselini otkrila da se kontinuitet ljudskih i životinjskih odnosa može otkrivati i kroz izražavanje emocija.

Italijansko-američka glumica, poznata po filmovima kao što su "Plavi somot" i "Smrt joj lepo stoji", koristeći relativno jednostavna pozorišna sredstva i svoj prepoznatljivi optimizam, scenu pretvara u farmu, postavljajući neka od najvažnijih pitanja očuvanja životinjskih vrsti i planete.

Realizaciju gostovanja Roselini, ćerke čuvene glumice Ingrid Bergman i reditelja Roberta Roselinija, podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Italijanski institut za kulturu i drugi, a deo prihoda biće usmeren na podršku Udruženju Beta iz Zaječara koje se bavi lečenjem i zbrinjavanjem napuštenih pasa i mačaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati