Kultura

Direktno.rs [ Izvor: Danas.rs ]

17. 03. 2023. 06:00 0

Murić: Najjezivije u "Vremenu smrti" su mladi u ratu

Na snimanju serije "Vreme smrti", po sunčanom ali ledenom danu, Denis Murić stiže na razgovor s novinarima u uniformi i, za razliku od većine vojnika, u opancima.

– Pročitao sam naravno knjigu, od druge se pojavljuje moj lik. Sve je preneto iz knjige, tako da je moglo da se radi i samo iz scenarija, ali knjiga je, uf, baš jaka – kaže Denis.

Dok govori, u ruci mu je cigareta, nokti puni zemlje, telo pognuto, piše Danas.rs.

– Nisam uopšte toliko znao o Prvom svetskom ratu, posebno o tome kako je sve počelo, kako su pre toga slate razne depeše. Bukvalno, sve vreme dok sam čitao imao sam osećaj kao i da mi idemo u rat zajedno sa njima. Zaljubio sam se na samo čitanje teksta, i u svoj lik naravno – Aleksu Dačića – kaže Denis.

– Aleksa potiče iz siromašnog sloja društva. Njegovi roditelji su bili sluge kod Katića i iz toga ide najviše njegov odnos prema svetu. Kad počne rat, taj odnos se menja. Tad svi postaju isti, nema više klasnih podela, nego svi idemo u boj. Aleksa i krade i možda se može tretirati pretečom ratnog profiterstva, mada to njegovo ponašanje dolazi iz očajanja, osećaja da dugo nije imao ništa. Svestan je odakle dolazi ta njegova potreba više nego što je to njegova strategija da se obogati – objašnjava Denis.

Upitan imaju li išta zajedničko uzvraća:

– Ne znam da li imamo nešto zajedničko. Moram prvo sebe mnogo više da upoznam da bih na to pitanje odgovorio. Eventualno, možda su nam zajednička naprasitost, neka sirovost i drčnost, kratak fitilj. To su neke sličnosti. – konstatuje.

O tome koja razmišljanja u njemu provocira tematika serije "Vreme smrti" kaže najviše to što mladi odlaze u rat.

– Razmišljam najviše o tome. To su đaci, deca koja su pratktično poslata u rat. To mi je bio najjači i najjeziviji utisak. To se dešava i danas. Dok snimamo seriju imam jak osećaj koliko je to sve bilo teško, hladno, koliko nadljudskog napora je uloženo u odbranu otadžbine. Takođe, i to što smo mi ratovali jer smo se branili, što smo bili jedan mali narod koji je u tom trenutku bio ostavljen na cedilu, a koji se dostojantveno borio.

Upitan kako podnosi hladnoću na snimanju kaže da mu ne pada teško ako se ne računaju stopala.

– Nije mi hladno zato što smo konstantno u pokretu a i razvili smo razne tehnike zagrevanja. Naravno, ja sam u opancima zbog lika koji igram i to je najveća teškoća koju imam na snimanju ali se borim sa tim. U opancima na minus pet – tanko…

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati