Kultura

Direktno.rs

08. 02. 2023. 10:32 1

Rana smrt brata i majke, poznati muž i odbijanje Tita

Naša najstarija glumica i članica prvog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Branka Veselinović igrala je u pozorištu, na filmu i u serijama, a zbog svog znanja i talenta bila je i česta gošća predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, kojem je čak jednom prilikom rekla da je više ne zove na zabave.

- Trošila sam se, davala sebe, ali to je najlepši način da se nematerijalno obogatiš - govorila je ona. Legendarna glumica preminula je danas u 105. godini.

Veselinovićeva je u bogatoj karijeri glumila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a u JDP je ostvarila više od 40 uloga. Takođe je glumila i u Ateljeu 212, u Umetničkom i Narodnom pozorištu, a ostvarila je više od 40 uloga u filmovima i serijama, te igrala u najčuvenijoj radio-drami svih vremena "Veselo veče"...

Do duboke starosti je volela da zabavlja publiku. Družila se sa srpskim velikanima, intelektualnom i umetničkom elitom i u svom stanu čuva mnogo uspomena stečenih tokom svog bogatog života.

Na proslavi stotog rođendana rekla je da uživa u svemu i ne voli da propušta stvari. Slušala je muziku do, kako je govorila, jedan-dva uveče.

- Sve treba voleti, odaberu mozak i raspoloženje šta im se dopada. Misliš da si moćan i pun znanja, prestaneš da se interesuješ, ali to je strah, ne treba stati, treba uvek učiti.

Poručila je tad da će ispunjen i bogat život imati onaj ko se ne preda.

- Ne možeš da sediš i ne radiš ništa, da te sve mrzi. Mene i dalje sve interesuje. Ne starim, jer je moja priroda takva. Često mi kažu kako Branka u stotoj godini ovo ili ono … ali ja nemam sto godina. Ne osećam ih, mnogo manje godina imam - govorila je tad.


Doživotna ambasadorka UNICEF

Glumica, poliglota, pesnikinja, slikarka, doživotna ambasadoorka UNICEF-a, počasna građanka Novog Sada i Beograda, članica Diplomatskog kora žena i još mnogo pripadalo je Branki Veselinović, koja kaže da ljudi najviše greše ako “žive u jednom zanatu”.

- Nikad ne treba stati. Ja sam se bogatila radeći, a nisam glumila uvek za novac. Igrala sam predstave za razne sindikate i bolesne ljude, invalide, pa i za slepe, jer i oni doživljavaju predstave. Trošila sam se, davala sebe, ali to je najlepši način da se nematerijalno obogatiš.

U stanu u centru Beograda dočekovala je i ispraćla goste na svojim trocifrenim rošendanima, čitala bez naočara i slikala. Nikad nije pušila i pila, redovno je vežbala "od kad zna za sebe". Nije jela masnu hranu, jer je, u rodnoj Vojvodini tako naučila. Slatkiše međutim sebi nije uskraćivala.

Za legat Branke Veselinović u Muzeju knjiga na Banjici, poklonila je 700 knjiga, ali i ključeve koje je dobila kao počasna građanka Novog Sada, u kom je odrasla, i Dečjeg sela. Čuvena je bila po humanitarnom radu.

Stupica ju je upoznala s budućim mužem

Jedini je preživeli član prvog ansambla JDP-a u kom je upoznala supruga Mlađu Veselinovića, sa kojim je srećno provela 64 godine.

- Igrali smo momka i devojku i zaljubili se. Stvar je rešila moja kuma Mira Stupica kad je pitala i mene i njega da li smo slobodni, pa nas spojila. Ali imala sam tolike partnere, igrala Šekspira i nisam se zaljubljivala, a Mlađa i ja smo se zavoleli. Svako jutro i veče slušam snimke na kojima mi recituje i to je dobro vibriranje života. On je tu sa mnom, nije zauvek otišao.

Podsećala je da je umro u decembru 2012. godine.

Branka je, pored glumačkog dara, govorila ruski, mađarski, nemački, francuski i engleski jezik, pa je često bila gošća predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

- Poslednji put sam bila pred njegovu bolest i rekla da neću više dolaziti jer samo mene zove. A predsednik kaže ’je l ima neki jezik koji Vi Branka ne govorite?’ Pored sede ambasadori pa se svakom obraćam na njegovom jeziku.

Sećala se Branka i svoje porodice. Izgubila je šesnaestogodišnjeg brata kad je u pokušaju da napravi salto pao na glavu i poginuo, a rano je ostala i bez majke.

- Imala sam 12 i po godina kad mi je majka umrla i popila sam tad kiselinu da i ja umrem. Spasili su me u poslednjem času.

Seća se da su svi bili nadareni za jezike i da su često razgovarali kroz stihove.

Ona se i do kraja života tako najtačnije izražavala, pa evo nekih koje je izrecitovala i koji je lepo opisuju:

- Odakle ja tako dugu živim zato što se životu svakog trena divim i kad patim dobro dobrim vratim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati