Kultura

[ Izvor: Mediji ]

24. 09. 2022. 13:29 2

Umrla zvezda filma "Let iznad kukavičjeg gnezda"

Luiza Flečer čija je uloga okrutne i proračunate medicinske sestre u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda" postavila novi standard za filmske negativce i donela joj Oskara, umrla je u 88. godini života.

Nakon što je svoju karijeru godinama odlagala kako bi odgajila svoju decu, Flečer je bila u ranim 40-im i malo poznata kada je izabrana za ulogu pored Džeka Nikolsona u filmu iz 1975. reditelja Miloša Formana, koji se divio njenom radu godinu dana ranije u filmu režisera Roberta Altmanova "Lopovi poput nas".

U to vreme nije znala da su mnoge druge istaknute zvezde, uključujući En Bankroft, Elen Berstin i Anđelu Lensberi, to odbile.

- Bila sam poslednja glumica. Tek kada smo bili na pola snimanja, shvatila sam da je uloga ponuđena drugim glumicama koje nisu htele da deluju tako užasno na ekranu - prisetila se ona u intervjuu 2004. godine.

Glumica je 1976. osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu za tu ulogu, a film je osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenario.

U svom govoru te večeri koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluvim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju "Ratched", koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati