Kultura

[ Izvor: nova.rs ]

14. 09. 2022. 11:00 0

Glumci iz "Boško Buha": Igrali bismo češće da nismo podstanari

Najstarije dečje pozorište novu sezonu počinje 25. septembra premijerom komada po čuvenom delu Agate Kristi "Ubistvo u Orijent ekspresu" u prevodu Ivane Dimić, dramatizaciji Kena Ludviga i režiji Darijana Mihajlovića.

Na konferenciji za medije koja je tim povodom održana u garaži Plavog voza u Topčideru, najavljeno je da će ovaj naslov imati samo tri termina mesečno u Teatru "Vuk".

- Mi još uvek nemamo svoju kuću i zato ne možemo da igramo češće. Da je suprotno, sigurno bismo je igrali bar šest, sedam puta mesečno - odgovorio je glumac Viktor Savić.

To je povuklo neizbežno pitanje, šta se dešava s rekonstrukcijom njihove matične scene pozorišta "Boško Buha" na Trgu republike, koja je već godinama pod katancem. Iako je u martu najavljeno da je u planu da kompletan prostor bude renoviran, što obuhvata scenu i salu, prostorije za tehniku i glumce, kao i kancelarije za administraciju, još nema vesti da li se počelo sa radovima.

- Ono što je zvanično jeste da smo dobili građevinsku dozvolu koju smo čekali svih ovih godina. U međuvremenu su bili izbori, promena gradonačelnika, letnji raspust, sada ćemo ponovo aktivirati to pitanje. Bitno je da dozvola postoji i da ne može niko da je ukine - objasnio je Savić, i dodao da im je rečeno da je ideja da na Trgu republike bude Večernja scena, a da će u Beogradu na vodi, na mestu zgrade Pošte koja se sada ruši i zida isto zdanje biti biblioteka i Scena za decu pozorišta "Boško Buha".

Na pitanje novinara, da li imaju garancije da će zgrada na Trgu republike ostati njihova, Andrija Milošević je rekao da imaju uveravanja nadležnih .

- Molili smo, pričali, i to više nije do nas. Predugo živimo kao podstanari, dugo se borimo i moramo da prihvatimo realnost i da radimo svoj posao. Na nama je da pravimo dobre predstave i da se tako preporučimo. „Buha“ je skupila snagu da napravi ovako važnu premijeru, posvetili smo joj se i nije nam teško da budemo pozorište na točkovima i da putujemo sa našim komadima. Nadamo se najboljem.

Ovom pitanju će, kako je rečeno, biti posvećena posebna konferencija za novinare a od novih naslova, najavljene su, za sada, još dve premijere.

- Na Sceni za decu radimo bajku "Lepotica i zver" u režiji Milana Karadžića koji planira da na Večernju scenu postavi jednu Plautovu komediju, ali još uvek se dvoumi oko naslova. Vraćamo se starinama, izvorima, i danas savremenim zbog osećanja sveta koji dobro prepoznajemo. Ostajemo verni komediji koja je naš žanrovski zaštitni znak - istakla je dramaturg Milena Depolo i napomenula da će javnost o novitetima u pozorištu "Boško Buha" blagovremeno biti obaveštena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati