Kultura

[ Izvor: Mediji ]

09. 09. 2022. 13:31 1

Od parodija do drama: Glumice koje su igrale Elizabetu II

Vladarka koja je ispisala istoriju time što je na tronu Velike Britanije provela više od 70 godina, kraljica Elizabeta II preminula je juče u 96. godini. Od žene koja je vodila zemlju rame uz rame sa Vinstonom Čerčilom, do one koja je bila poznata po izrazitom smislu za humor, kraljica Elizabeta Druga postala je ikonična figura.

Dužnosti buduće prestolonaslednice preuzela je sa svega 18 godina, kada je tokom Drugog svetskog rata naučila kako da vozi i popravlja ambulanta kola. Sa 25, već majka dvoje dece, preuzela je ulogu kraljice sedan nezavisnih zemalja Komonvelta. Nije ni čudo što je njen neverovatni život, a naročito turbulentni period tokom 1990-ih godina, privlačio pažnju filmadžija.

Tokom godina mnoge su glumice tumačile ulogu Elizabete Druge, kako za velike, tako i male ekrane - tačnije, ona je portretisana u više od 100 filmova i serija. Dve glumice je kraljica lično proglasila damama - Helen Miren i Emu Tompson - nakon njihovih izvedbi.

Dama Ema Tompson igrala je kraljicu u TV filmu "Playhouse Presents: Walking the Dogs" koji se bavio incidentom iz 1982. kada je Majkl Fagan upao u kraljičinu sobu.

Helen Miren dobila je Oskara za ulogu kraljice Elizabete u filmu "Kraljica" iz 2016. godine. Radnja se folusirala na pogibiju princeze Dajane i kraljičinu reakciju.

Prva glumica koja je dočarala lik kraljice u Netfliksovoj "Kruni" bila je Kler Foj u prve dve sezone. Uloga joj je donela Zlatni globus.

U 3. i 4. sezoni "Krune" kraljicu je igrala Olivija Kolman. Za tu ulogu dobila je Emija i Zlatni globus.

Imelda Staunton tumačiće kraljicu u 5. i 6. sezoni "Krune", koja će pokrivati period od 1990-ih do 2003. godine.

Sara Gadon je tumačila veoma mladu princezu Elizabetu u romantičnoj komediji "A Royal Night Out".

U parodiji na romantične filmove o Drugom svetskom ratu, Kristijan Slejter igra Vinstona Čerčila kao svojevrsnog akcionog heroja, a Nev Kembel kraljicu Elizabetu sa prenaglašenim otmenim britanskim akcentom.

Hvaljen film "Kraljev govor" koncentrisao se na Elizabetinog oca, budućeg kralja Džordža VI dok pokušava da se pripremi za svoj prvi kraljevski govor. Njegovu stariju ćerku igrala je Freja Vilson.

U TV filmu "Vilijam i Kejt: Kraljevska romansa" dobitnica Emija i Tonija Džejn Aleksander tumačila je ulogu monarha.

Dženet Čarls bila je profesionalna imitatorka kraljice Elizbete II skoro 50 godina, a tumačila ju je i u komedijama "Goli pištolj", "Ostin Pauers:Zlatni organ" i "Sve što ti treba je keš".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati