Kultura

[ Izvor: Danas ]

23. 03. 2022. 09:23 10

3. april je poslednja prilika da zemlja bude normalna

Meni i mojoj generaciji 3. april je poslednja prilika da ostatak života proživimo u normalnoj zemlji. Isuviše dugo smo izloženi neljudskim uslovima preživljavanja i torturi jedne kriminalne grupe pa, u koliko se ovim izborima nešto ne promeni, ne vidim nadu ne samo za sebe nego ni za sve one koji bi najzad trebalo da počnu dostojanstveni život, kaže za Danas reditelj Goran Marković.

On je jedan od potpisnika grupe 30 javnih ličnosti koji su uputili poziv građankama i građanima Srbije da izađu na izbore 3. aprila i glasaju. Među potpisnicima su: akademici, književnici, profesori, muzičari, novinari, borci protiv korupcije i kriminala i druge javne ličnosti... Upitan šta zavisi od ovih izbora Dejan Mijač, pozorišni reditelj i akademik, kaže da je kod svakih izbora ključno da se pokaže volja birača.

- Zavisi od svih izbora, ne samo od ovih. Da se pokaže volja birača i zbog toga je dobro da svi izađu i kažu svoje političko mišljenje. To je ispravno. Ja nikad nisam bio za bojkotovanja i preskakanja. Stvar je principa izaći na izbore. Kad već imaš glas - izađi i glasaj - kaže Dejan Mijač.

O tome kako komentariše one koji nisu zadovoljni vlašću ali im se ne dopada ni izbor u opoziciji ili bi, kako kažu, glasali da se opozicija ujedinila u jednu kolonu Mijač odgovara da to „ne dopada mi se“ ne pije vodu.

- Nije tačno. Pa eto, baš zbog toga „ne dopada mi se“, zbog toga glasam. Ne može baš svakom sve da se dopadne. Tako je od sada pa do kraja sveta. Prosto ne možete naći nešto što vam se apsolutno dopada osim ako niste navijač neke partije. Ako ste čovek mimo političkog trenda, onda jednostavno idete da ostvarite pravo glasa inače ne možete promeniti ništa ni na koju stranu. A što se tiče toga što se nisu u opoziciji ujedinili, što se nisu razjedinili, što ne idu u koloni ili što nemam neki spektar da biram – pa ne možete ljudima sve napraviti potaman. Ako hoćeš da glasaš - glasaj. To je što je. I kad ideš na pijacu, pa bude loše vreme, ne izađu svi prodavci sa dobrom robom, nego izabereš ono što ima. Izbor je takav kakav jeste. Mnogo zavisi i od toga da li si uvek birao ili si neaktivan. Jer ako nisi birao, ne možeš ni da dođeš u situaciju da izabereš nešto što ti je baš potrebno. Koji god da su izbori u pitanju treba izaći - bilo da su dramatični, bilo da nisu. Za neke izbore se čini da su izgledniji i da može doći do promene, ima nekih koji nisu takvi, ali, uvek treba izaći - ističe Mijač.

Na pitanje da li su za njega ovi izbori posebno dramatični odgovara odrično.

- Ja dosta dugo živim da bi mi ovi izbori bili posebno dramatični i mnogo puta sam dosad izlazio na glasanje. Sećam se kad je bilo prvo glasanje. Ja sam se tad kretao u određenim krugovima i nisam komunicirao sa svetom okolo. Meni se činilo da je Milošević gotov, a on je trijumfalno dobio te izbore. Međutim, mene to nije nimalo obeshrabrilo da nastavim da izlazim i da glasam. Ja sam tradicionalno za to pa šta bude. Što baš uvek moram i da dobijem? - zaključuje Dejan Mijač.Reditelj Srdan Golubović ističe da je sada veoma važno glasati i da samo na taj način možemo da učinimo svoje okruženje boljim i humanijim.

- Jako je važno da glasamo. To je naše pravo da menjamo i utičemo na svet oko sebe. Da verujemo da možemo okruženje u kome živimo da učinimo boljim i humanijim. I mislim da uvek postoji neka politička opcija sa kojom možemo da delimo makar malo ideoloških, etičkih ili ekoloških vrednosti. Ako prestanemo da verujemo da možemo sopstveno društvo da činimo boljim, ne znam šta nam nam onda preostaje - konstatuje Srdan Golubović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati