Kultura

09. 10. 2019. 11:53 0

Jedan dan spojio velikane koji su proslavili Srbiju

Naš jedini nobelovac, književnik Ivo Andrić rođen je na današnji dan 1882. godine, a 1854. srpski fizičar i pronalazač Mihajlo Pupin.

Ivo Andrić (9. oktobar 1892 - 13. mart 1975)

Jedan od najvećih srpskih pisaca Ivo Andrić rođen je u mestu Dolac kod Travnika, njegovi romani i pripovetke obeležili su epohu. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine.

Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. delom "Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine".

U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran zbog izrazite prosrpske orjentacije, a između dva svetska rata bio je ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu.

U mladosti je pisao pesme "Ex ponto", "Nemiri", "Lirika", a njegovs najpoznatija dela su "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Gospođica" i "Jelena, žena koje nema".

Mihajlo Pupin (9. oktobar 1854 - 12. mart 1935)

Mihajlo Idvorski Pupin, bio je srpski i američki naučnik, pronalazač i profesor na Univerzitetu Kolumbija. Bio je nosilac jugoslovenskog odlikovanja "Beli orao Prvog reda", a 1924. godine dobio je Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka".

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada, a njegov najpoznatiji pronalazak su Pupinovi kalemovi.

Patentirao je i talasni provodnik, radiofonski prijemnik, zvučni generator, višestruku telegrafiju, mašinu za namotavanje i još mnogo toga.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati