Kuhinjica
19. 11. 2025. 07:00 0
Luda torta gotova za tren: Bez mleka i jaja, a toliko kremasta i puna ukusa
Da li ste ikada probali tortu koja je toliko kremasta, bogata i zasitna, a da se pritom ne peče, ne sadrži mleko ni jaja? Ova poslastica postala je internet senzacija upravo zato što ruši sva pravila. Verujte nam, da ne znate da je posna, nikada ne biste rekli.
Reč je o ludoj torti bez pečenja, savršenom spoju nežne podloge od keksa i mlevenih lešnika i dva baršunasta krema – sa belom i crnom čokoladom.
Ova torta je idealno rešenje za svečane prilike, post ili ako imate goste sa alergijama. A najbolje od svega je to što je gotova za tren! Ceo proces, od mešanja do slaganja, traje manje od 30 minuta, jer rerna nije potrebna!
Sastojci:
Donji sloj:
250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih pečenih lešnika
100 g otopljenog margarina
100 g šećera u prahu
200 ml soka od pomorandže, sojinog ili bademovog mleka, koka – kole ili čaja
Krem I i II:
1l sojinog mleka
160 g pudinga sa ukusom vanile
6 kašika šećera
200 ml vode
150 g margarina
100 g šećera u prahu
55 g ili jedna kesica šlaga
50-60 ml mineralne ili obične hladne vode
200 g bele čokolade
100 g crne čokolade
150 g keksa u komadu
Dekoracija po izboru
Priprema:
Prvo skuvati puding. Sojino mleko sipati u šerpu i staviti na vatru da provri. Posebno umutiti puding, šećer i vodu.
Zakuvati puding u mleko i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, preko staviti foliju i ostaviti da se ohladi.
Pomešati mleveni keks, pečene, mlevene lešnike, šećer u prahu, otopljen margarin i sok od pomorandže i sve zajedno mešati dok se potpuno ne sjedini.
Obruč 26cm staviti na tacnu pa istresti celu masu od keksa. Poravnati i ostaviti u frižider. Otopiti crnu i belu čokoladu kada se puding ohladi. Umutiti penasto margarin i šećer u prahu.
Umutiti ohlađen puding pa da postepeno dodavati margarinu i šećeru i sve mutiti. Posebno umutiti šlag sa vodom pa i njega dodati kremu.
Krem podeliti na dva dela, pa u jedan dodati belu, a u drugi crnu čokoladu i svaki sjediniti. Na koru naneti fil koji želite. Preko poslagati red keksa u komadu.
Nema potrebe da ga umačete u mleko ili sok, otpustiće. Ako žurite onda potapajte. Preko staviti drugi krem.
Dekorisati po želji odmah ili sačekati da se torta stegne. Prijatno.
Komentari 0
ostavi komentar