Kuhinjica
11. 11. 2025. 07:10 0
Slavska torta puna oraha i čokolade: Kraljica praznične trpeze
Slavska torta puna oraha i čokolade – mekana, bogata, lako se seče i topi u ustima. Idealna za prazničnu trpezu i uspomene koje ostaju.
Bez komplikacija, bez skupih sastojaka – samo ono što provereno radi. Torta se pravi od tri kore sa orasima i filom od žumanaca, čokolade i putera. Rezultat? Mekana, bogata, stabilna i savršena za slavsku trpezu.
Sastojci za kore:
10 belanaca
300 g mlevenih oraha
10 kašika šećera
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Fil:
10 žumanaca
200 g čokolade za kuvanje
200 g šećera
250 g putera
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, dodati orahe, brašno i prašak. Peći tri kore.
Žumanca kuvati na pari sa šećerom i čokoladom dok se ne zgusnu. Kad se ohladi, dodati umućen puter.
Filovati kore, odozgo posuti rendanom čokoladom ili glazurom.
Praktične cake za još bolji rezultat:
Za laganiju varijantu: Umesto putera u filu koristi marskapone – fil će biti nežniji, ali i dalje bogat.
Za više teksture: Dodaj krupno seckane orahe između slojeva, posebno ako voliš da se zalogaj „zagrize“.
Za pripremu unapred: Torta može da stoji i do tri dana u frižideru – savršena za slavsku organizaciju bez stresa.
Za dekoraciju bez muke: Umesto glazure, pospi tortu rendanom čokoladom i orasima – izgleda domaće, a deluje raskošno.
Za dodatnu aromu: Dodaj prstohvat cimeta u kore – ne dominira, ali daje toplinu koja podseća na praznike.
Komentari 0
ostavi komentar