Kuhinjica
04. 10. 2025. 07:00 0
Najbolji recept za krempitu! Uspeva čak i početnicima
Krempita nikada ne izlazi iz mode, a pravo je vreme da se podsetite njenog jednostavnog, ali dobrog ukusa.
Sastojci za krempitu:
1 pakovanje lisnatog testa
2 jajeta
litar mleka
2 kesice pudinga od vanile
1 kesica vanilin šećera
oko 100 g brašna
120 g šećera
šećer u prahu za posipanje.
Priprema krempite:
Lisnato testo razvucite na radnoj površini, pa podelite da dobijete dve ravnomerne kore.
Odvojite čašu mleka sa strane, a ostatak stavite da se kuva. U činiji pomešajte ostale sastojke, pa dodajte u mleko.
Mešajte ih dok smesa ne postane skroz gusta, pa stavite u frižider na 20 minuta.
Kore stavite da se zapeku 15 minuta na 200 stepeni.
Jednu koru iskoristite kao bazu, pa je prekrijte svim filom. Preklopite drugom korom, pa onda vratite u frižider da se hladi što duže.
Pospite preko šećer u prahu i servirajte.
Trikovi da krempita uspe iz prvog puta:
Ohlađene kore i potpuno ohlađena krema sprečavaju da se testo omekša i postane gnjecavo.
Temperiranje žumanaca pre vraćanja na vatru uklanja rizik od zgrušavanja i grudvica.
Dodavanje malo maslaca na kraju obezbeđuje glatku, sjajnu kremu.
Slaganje i hlađenje unapred olakšava sečenje i održava prezentaciju.
Komentari 0
ostavi komentar