Kuhinjica
02. 10. 2025. 07:14 0
Najbolji recept za paprike somborke! Bez njih nema vrhunske zimnice
Paprike somborke su pravi specijalitet među zimnicom. Njihova blaga ljutina i posebna aroma čine ih odličnim prilogom uz skoro svako jelo.
Mogu se pripremati na različite načine, ali najčešće se kisele u teglicama, kako bi tokom cele zime bile ukusne i hrskave. Evo jednostavnog recepta kako da ih spremite.
Recept za paprike somborke za zimnicu
Sastojci:
5 kg paprika somborki
3 l vode
1 l sirćeta
5 kašika soli
8 kašika šećera
2 kašičice vinobrana
1 kašičica konzervansa (po želji)
zrna bibera, lovorov list (po ukusu)
Priprema:
Paprike dobro operite, očistite od semenki i peteljki, ali možete ostaviti deo drške radi lepšeg izgleda. U velikoj šerpi pomešajte vodu, sirće, so i šećer, pa stavite da provri.
Kada tečnost proključa, ubacujte paprike na par minuta samo da omekšaju, a zatim ih vadite i ređajte u čiste tegle. U svaku teglu možete dodati nekoliko zrna bibera i po koji list lovora.
U proključalu marinadu umešajte vinobran i konzervans, pa tom tečnošću prelijte paprike u teglama. Zatvorite tegle celofanom i poklopcem, pa ih ostavite da se polako hlade umotane u ćebe ili peškir.
Kada se potpuno ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu. Paprike će ostati hrskave, mirisne i spremne da obogate svako jelo tokom zime.
Komentari 0
ostavi komentar