Kuhinjica
29. 09. 2025. 07:11 0
Recept za čuvani leskovački ajvar: Bez njega zimnica nema smisla
Leskovački ajvar je pravi specijalitet srpske kuhinje i nezaobilazna zimnica. Njegova posebnost leži u jednostavnim sastojcima i bogatom ukusu koji se dobija dugim pečenjem i pažljivim mešanjem.
Najbolji ajvar je onaj domaći, pripremljen na starinski način, uz malo strpljenja i puno ljubavi.
Sastojci:
10 kg crvene mesnate paprike (najbolje rog)
3–4 kg plavog patlidžana
500 ml ulja
2 kašike sirćeta
So po ukusu
2–3 glavice belog luka (po želji)
Ljute papričice (po želji, za ljuti ajvar)
Priprema:
Paprike i patlidžane dobro operite i osušite, pa ispecite u rerni ili na plotni dok ne omekšaju i dobiju pečenu koricu. Još vruće stavite u posudu, pokrijte i ostavite da se potpare kako bi se lakše ljuštile.
Oljuštite paprike i patlidžane, očistite od semenki i peteljki, pa ostavite da se dobro ocede preko noći. Sameljite povrće na mašini za meso ili u blenderu, u zavisnosti od željene teksture. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte mlevenu masu. Kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje, najmanje 2–3 sata, dok ajvar ne postane gust i sjajan.
Pred kraj dodajte so i sirće, a po ukusu i sitno seckan beli luk ili ljute papričice. Vruć ajvar sipajte u sterilne tegle, zatvorite i obrnite ih naopačke da se vakumiraju. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Komentari 0
ostavi komentar