Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

29. 09. 2025. 07:11 0

Recept za čuvani leskovački ajvar: Bez njega zimnica nema smisla

Leskovački ajvar je pravi specijalitet srpske kuhinje i nezaobilazna zimnica. Njegova posebnost leži u jednostavnim sastojcima i bogatom ukusu koji se dobija dugim pečenjem i pažljivim mešanjem.

Najbolji ajvar je onaj domaći, pripremljen na starinski način, uz malo strpljenja i puno ljubavi.

Sastojci:

10 kg crvene mesnate paprike (najbolje rog)

 3–4 kg plavog patlidžana

 500 ml ulja

2 kašike sirćeta

So po ukusu

2–3 glavice belog luka (po želji)

 Ljute papričice (po želji, za ljuti ajvar)

Priprema:

Paprike i patlidžane dobro operite i osušite, pa ispecite u rerni ili na plotni dok ne omekšaju i dobiju pečenu koricu. Još vruće stavite u posudu, pokrijte i ostavite da se potpare kako bi se lakše ljuštile.

Oljuštite paprike i patlidžane, očistite od semenki i peteljki, pa ostavite da se dobro ocede preko noći. Sameljite povrće na mašini za meso ili u blenderu, u zavisnosti od željene teksture. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte mlevenu masu. Kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje, najmanje 2–3 sata, dok ajvar ne postane gust i sjajan.

Pred kraj dodajte so i sirće, a po ukusu i sitno seckan beli luk ili ljute papričice. Vruć ajvar sipajte u sterilne tegle, zatvorite i obrnite ih naopačke da se vakumiraju. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nastup

Zoran Živković [26.09.2025.]




Video dana

Sveže pečenje

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati