Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

27. 09. 2025. 07:29 0

Recept za ajvar star 200 godina: Leskovčani ga prave od samo 3 sastojka

Sezona paprike uveliko traje i sada je pravo vreme da se posvetite pravljenju slanih pikanterija u kojim će ukućani uživati tokom duge zime.

Ajvar je najbolje praviti bez mnogo eksperimentisanja i po receptu koji je isproban stotinama puta.

Upravo takav jedan je pred vama. Stiže pravo iz Leskovca iz porodice koja ga svake godine prema pa istom principu, a sada je pred vama i vodič korak po korak.

Potrebno:

50 kg crvene paprike ajvarke

1 l ulja

200 g soli

Priprema:

Paprike dobro oprati, zatim obrisati čistom pamučnom krpom i peći na kubetu ili šporetu. Bitno je da paprika bude dobro pečena, ali ipak ne previše.

Pečene paprike stavite u kesu da se potpare, pa je pažljivo ljuštite da ne ostanu crne ljuspice. Nakon što svaku oljuštite odmah joj izvadite i seme, kako bi biste je stavili da se ocedi od vode.

Očiščene paprike staviti da se cedi preko noći. Iz nje će izaći velika količina vode, a to će vam skratiti proces kuvanja ajvara. Ujutru isceđene paprike samleti na mašini za meso. Samlevenu papriku sipati u veliku šerpu za kuvanje. Najbolje je ako imate šporet smedervac.

Ono što je važno jeste voditi računa da vam ajvar ne zagori ako vam je vatra jaka. Kad prokuva smanjite vatru i lagano pustite da krčka iz veoma često mešanje.

Nakon oko 1 sata dodati ulje i dobro promešati, a potom dodati i so. Najbolje je dodavati po malo. Kuvati ajvar do željene gustine, a najmanje 3 sata. Po potrebi po ukusu dodati so, a ulje više ne dodavati.

Ajvar je kuvan kada se prilikom mešanja vidi dno od šerpe, a čujemo zvuk „šaputanja pržene paprike“ iz šerpe. Probajte ajvar na kraju kuvanja i dodajte so po potrebi u zavisnosti od ukusa.

Vreo ajvar sipati u vrele tegle i dobro zatvarati poklopcem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nastup

Zoran Živković [26.09.2025.]




Video dana

Kako impresionirati devojke?

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati