Kuhinjica
20. 09. 2025. 07:04 0
Turšija bez šećera i sirćeta: Toliko je dobra da i bake traže recept
Zaboravite na sirće, zaboravite na šećer. Ova turšija se pravi bez ijedne kapi hemije, a svi koji su je probali kažu da je bolja od one koju je pravila baka. Da, baš ona što je stajala u podrumu i mirisala na detinjstvo.
Ovaj recept se oslanja na prirodnu fermentaciju – proces koji ne samo da čuva povrće, već ga pretvara u probiotik. Bez konzervansa, bez aditiva, samo so, voda i strpljenje. I da, rezultat je turšija koja pucketa pod zubima, miriše na zemlju i ima onu dubinu ukusa koju industrijske verzije ne mogu ni da imitiraju.
Kako se pravi?
Uzmite povrće po izboru – karfiol, krastavčiće, šargarepu, papriku. Operite, naseckajte i složite u teglu. Dodajte hladnu vodu u koju ste rastopili so (na 1 litar vode ide 40 g soli). Pokrijte gazom, ostavite na sobnoj temperaturi i zaboravite na to 7–10 dana. Povremeno proverite, ali ne mešajte. Kad počne da miriše na turšiju – spremna je.
Sirće ubija fermentaciju. Ova metoda koristi prirodne bakterije koje se već nalaze na povrću. One rade posao, bez hemije. Rezultat je zdravija, ukusnija turšija koja ne izaziva gorušicu i ne maskira ukus povrća.
Ako želite da turšija traje duže, nakon fermentacije je možete zatvoriti poklopcem i držati u frižideru. Ukus se menja, postaje dublji, slojevitiji. I da – ne zaboravite da napišete datum na teglu. Jer kad jednom probate, počećete da pravite serije.
Komentari 0
ostavi komentar