Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

25. 02. 2025. 07:00 0

Punjeni hleb sa sirom i belim lukom! Idealan početak dana (VIDEO)

Hleb punjen sirom i belim lukom osvojiće vas na prvi zalogaj.

Sastojci:

Za testo:

225 ml mleka

30 g šećera

pola kesice suvog kvasca

300 g brašna

So

20 g neslanog putera

Za premaz sa belim lukom:

30 g paste od belog luka

Svež peršun – po ukusu

50 g neslanog putera

malo ljute tucane

so

250 g sira

Kako se pravi:

Za sve ljubitelje mirisnog, domaćeg hleba, ovaj recept će vas oduševiti. Hleb sa belim lukom i sirom spaja bogate ukuse u savršenoj harmoniji, a mirisu koji se širi iz rerne teško je odoleti. Bilo da ga služite kao prilog uz obrok ili uživate u njemu samom, ovaj hleb je prava poslastica za sve one koji žele da uživaju u jednostavnom, ali izuzetno ukusnom domaćem pecivu. 

Mleko sobne temperature sipati u činiju (ne sme biti prevruće). Dodati šećer i posuti kvasac. Promešati i ostaviti da se aktivira.

Prosejati brašno kako bi bilo lagano i bez grudvica. Dodati so i dobro promešati pre dodavanja tečnih sastojaka. Postepeno dodavati mešavinu kvasca u brašno. Testo će u početku biti lepljivo – to je normalno! Prebaciti na blago pobrašnjenu površinu i početi sa mešenjem. Mesiti 3-4 minuta, zatim dodati omekšali puter i nastaviti. Mesiti (možete i mikserom uz postepeno povećanje brzine) najmanje 15 minuta dok testo ne postane glatko i elastično.

Mešenje testa:

Ako nemate mikser, ne brinite! Mešanje ručno može biti odlična vežba za dobar rezultat. Samo budite uporni i mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Testo je spremno kada se ne lepi za ruke.

Prebaciti testo u podmazanu činiju, pokriti i ostaviti da naraste 1 sat. Ako je hladno, staviti činiju u ugašenu rernu ili mikrotalasnu sa šoljom tople vode za vlažnost.

Priprema premaza sa belim lukom: Pomešati pastu od belog luka, omekšali puter, ljutu tucanu, peršun i so. Za svežu pastu od belog luka: prodinstati beli luk u ulju dok ne omekša, pa izblendati.

Istisnuti vazduh iz testa i razviti ga u pravougaonik. Ravnomerno premazati pripremljenom mešavinom belog luka i putera. Bogato posuti sirom. Iseći testo na trake, naslagati ih i složiti u kalup za hleb (ne previše zbijeno). Ostaviti da testo još jednom naraste oko 1 sat.

Uključiti rernu na 180°C. Pre pečenja premazati dodatnim puterom sa belim lukom. Peći oko 30 minuta dok hleb ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Omiljena destinacija

Zoran Živković [24.02.2025.]




Video dana

Snežna umetnost

Anketa

Da li ćete bojkotovati najveće trgovinske lance u Srbiji?

Rezultati