Kuhinjica
25. 02. 2025. 07:00 0
Punjeni hleb sa sirom i belim lukom! Idealan početak dana (VIDEO)
Hleb punjen sirom i belim lukom osvojiće vas na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za testo:
225 ml mleka
30 g šećera
pola kesice suvog kvasca
300 g brašna
So
20 g neslanog putera
Za premaz sa belim lukom:
30 g paste od belog luka
Svež peršun – po ukusu
50 g neslanog putera
malo ljute tucane
so
250 g sira
Kako se pravi:
Za sve ljubitelje mirisnog, domaćeg hleba, ovaj recept će vas oduševiti. Hleb sa belim lukom i sirom spaja bogate ukuse u savršenoj harmoniji, a mirisu koji se širi iz rerne teško je odoleti. Bilo da ga služite kao prilog uz obrok ili uživate u njemu samom, ovaj hleb je prava poslastica za sve one koji žele da uživaju u jednostavnom, ali izuzetno ukusnom domaćem pecivu.
Mleko sobne temperature sipati u činiju (ne sme biti prevruće). Dodati šećer i posuti kvasac. Promešati i ostaviti da se aktivira.
Prosejati brašno kako bi bilo lagano i bez grudvica. Dodati so i dobro promešati pre dodavanja tečnih sastojaka. Postepeno dodavati mešavinu kvasca u brašno. Testo će u početku biti lepljivo – to je normalno! Prebaciti na blago pobrašnjenu površinu i početi sa mešenjem. Mesiti 3-4 minuta, zatim dodati omekšali puter i nastaviti. Mesiti (možete i mikserom uz postepeno povećanje brzine) najmanje 15 minuta dok testo ne postane glatko i elastično.
Mešenje testa:
Prebaciti testo u podmazanu činiju, pokriti i ostaviti da naraste 1 sat. Ako je hladno, staviti činiju u ugašenu rernu ili mikrotalasnu sa šoljom tople vode za vlažnost.
Priprema premaza sa belim lukom: Pomešati pastu od belog luka, omekšali puter, ljutu tucanu, peršun i so. Za svežu pastu od belog luka: prodinstati beli luk u ulju dok ne omekša, pa izblendati.
Istisnuti vazduh iz testa i razviti ga u pravougaonik. Ravnomerno premazati pripremljenom mešavinom belog luka i putera. Bogato posuti sirom. Iseći testo na trake, naslagati ih i složiti u kalup za hleb (ne previše zbijeno). Ostaviti da testo još jednom naraste oko 1 sat.
Uključiti rernu na 180°C. Pre pečenja premazati dodatnim puterom sa belim lukom. Peći oko 30 minuta dok hleb ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
Komentari 0
ostavi komentar