Kuhinjica
03. 12. 2024. 07:21 0
5 starinskih poslastica koje su obožavali u Jugoslaviji! Recepti koji nas podsećaju na detinjstvo
Poslastice koje su se redovno pravile u Jugoslaviji vraćaju u detinjstvo. Svaka domaćica znala je da ih spremi, a deca su se otimala oko njih.
S razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.
Koh
Sastojci:
5 jaja,
13 kašika šećera,
10 kašika griza,
1l mleka,
2 vanilin šećera
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.
Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera.
Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.
Sutlijaš
Sastojci:
100 grama pirinča,
750 ml mleka,
4-5 kašike šećera,
Prstohvat soli
Priprema:
Kuvati pirinač u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocediti. U mleko sipati so i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuvati na slaboj vatri dok prinač ne upije mleko, ne mešati. U kuvani pirinač dodati šećer i oprezno promešati kako bi zrna ostala cela.
Šnenokle
Sastojci:
4 jaja (odvojiti žumanca i belanca),
100 g šećera,
oko 2 l mleka,
1,5 kašika brašna (ili gustina),
1 kašičica ekstrata vanile,
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko. Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poređati u činiju.
Medeno srce sa džemom
Sastojci:
2 čaše šećera,
2 čaše vode,
2 čaše brašna,
1 kesica sode bikarbone,
pola kesice cimeta,
pola čaše ulja,
6 kašika džema, orasi ili čokolada
Priprema:
Varjačom umutiti sve sastojke (šećer, vodu, brašno, cimet, sodu bikarbonu, ulje i džem). Najlakše vam je da sastojke merite čašom od jogurta. Merica je ista za sve. Pre nego što dobijenu smesu stavite u pleh, prvo ga malo pouljite.
Zagrejte rernu i ubacite pleh. Pecite oko pola sata na 220 stepeni. Pred kraj pečenja, izvadite pleh i kolač pospite orasima ili čokoladom, ili premažite džemom. Po ukusu (a može i bez preliva). Kolač vratite u rernu, koju ste prethodno isključili. Ostavite ga unutra jedno 5 minuta dok se smesa na sjedini sa prelivom, tj. dok se ne napravi pokorica.
Štrudla sa džemom
Sastojci:
4 jaja,
4 kašike šećera,
4 kašike brašna,
prašak za pecivo,
džem
Priprema:
Umutiti četiri belanceta, potom smesi dodati 4 ravne kašike šećera. Mutiti mikserom na najslabijoj jačini. Dodati 4 žumanceta (koja ste prethodno odvojili), i na kraju 4 kašike brašna i prašak za pecivo.
U pleh staviti papir za pečenje, sipati umućenu smesu i staviti da se peče u rerni na 200 stepeni. Otprilike 20 minuta, dok kora ne porumeni.
Komentari 0
ostavi komentar