Kuhinjica
01. 08. 2024. 07:00 0
Originalan recept za trileće! Ako ga napravite ovako, imaćete najukusniji kolač
Trileće je poslednjih godina doživeo neverovatnu popularnost i postao jedan od najtraženijih širom Evrope.
Evo recepta za trileće:
Sastojci:
5 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
Preliv:
400 ml mleka
200 ml slatke pavlake
200 ml kondenzovanog mleka
Karamel:
200 g šećera
100 ml vode
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom dok ne postane penasto.
Dodajte vanilin šećer i prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Lagano promešajte da se sve sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta ili dok kora ne porumeni.
Pomešajte mleko, slatku pavlaku i kondenzovano mleko u posudi.
Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi, a zatim je probodite viljuškom po celoj površini. Prelijte kore pripremljenim prelivom i ostavite da upije.
U šerpi otopite šećer na srednjoj temperaturi dok ne postane tečan i dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte vodu pažljivo (može da prska) i mešajte dok se karamel ne rastvori.
Dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete glatku karamel smesu. Prelijte karamel preko kolača. Ostavite trileće u frižideru najmanje 2-3 sata (najbolje preko noći) da se lepo ohladi i sjedini.
Isecite na kocke i poslužite.
Komentari 0
ostavi komentar