Kuhinjica
20. 04. 2024. 13:05 0
Neki to vole ljuto: 20 jako začinjenih jela
Jednima prži nepca, drugi nemaju nikakav problem, dok treći baš u tome vide izazov - koliko ljutu hranu mogu da izdrže?
Neke od najljućih papričica na svetu zapravo su deo tradicionalnih recepata pojedinih zemalja, piše CNN.
Ovo su neki od tih specijaliteta:
Egusi supa, Nigerija
U čuvenu nigerijsku supu "vatru" je donela Scotch bonnet papričica. Egusi se pravi mrvljenjem semenki egusi dinje, autohtonog zapadnoafričkog voća koje je povezano sa lubenicom.
Osim što su pune proteina, semenke dinje služe za zgušnjavanje i dodavanje teksture i ukusa mešavini mesa, morskih plodova i lisnatog povrća koji takođe idu u supu. Uz ovo jelo se često servira mleveni jam, koji pomaže da se ublaži vrelina papričica.
Sečuan hot pot, Кina
Prednost ovog jela nije samo u divnim zagrejanim sastojcima cimeta, karanfilića, anisa i, naravno, sečuanskog bibera u zrnu, već i u činjenici da možete da kuvate tačno ono što volite u začinjenom bujonu.
Patka, morski plodovi, piletina, svinjetina, jagnjetina i sezonsko povrće – sve to može da se krčka u bujonu od sečuanskog bibera u zrnu i sušenim sečuanskim paprikama.
Takođe poznato kao Chongking hot pot, jelo je navodno nastalo kao popularna hrana među čamdžijama reke Jangce. U njemu uživaju oni koji mogu da podnesu njenu ljutinu širom Кine.
Som tam, Tajland
Iz provincije Isan na severoistoku Tajlanda, ova sveža i ljuta salata je osnovno jelo u tajlandskim restoranima širom sveta, a takođe je popularna u susednom Laosu.
Glavni sastojak je zelena (nezrela) papaju zbog svog glavnog sastojka, koji se obično julien ili secka za salatu. Papaja se zatim meša sa kineskom boranijom ili običnom boranijom i mešavinom ukusnih azijskih namirnica koje uključuju sok od tamarinda, sušene škampe, riblji sos i pastu od šećerne trske, između ostalih. Tajlandski čili, koji se naziva i ptičji čili, daje salati neophodnu ljutinu.
Piri-piri piletina, Mozambik i Angola
Portugalci su ovo začinjeno jelo poznato i kao piri-piri piletina uveli u Angolu i Mozambik još u 15. veku, kada su pomešali afrički čili sa evropskim sastojcima (piri-piri na svahiliju znači „paprika paprika “). I to je ta crvena paprika koja daje pikantnost ovom složenom, slojevitom i ukusnom jelu.
Piri-piri komadi piletine marinirani su u čiliju, maslinovom ulju, limunu, belom luku i začinskom bilju kao što su bosiljak i origano za ukus u kom se meša slano, kiselo i slatko. Jelo je takođe popularno u Namibiji i Južnoj Africi, gde se često nalazi na meniju u portugalskim restoranima.
Svinjski trbuh po ukusu predsednika Maoa, Кina
Ovo jelo od svinjetine, koje potiče iz provincije Maoa Cedunga, navodno je bilo omiljeno komunističkom vođi i stalno je tražio od svojih kuvara da mu ga spremaju.
U Kini se služi kao glavno jelo za porodičnim stolom, a sprema se dinstanjem komada svinjskog stomaka sa soja sosom, suvim čilijem i začinima.
Među najljućim, a najukusnijim su i:
Džerk piletina/svinjetina, Jamajka
Ajam betutu, Indonezija
Bafalo pileća krilca, Sjedinjene Države
Škampi u crvenom Aguachileu, Meksiko
Pad ka prao, Tajland
Goveđi rendang, Indonezija i Malezija
Dakdoritang (korejsko varivo od piletine), Južna Кoreja
Fal kari, Birmingem, Engleska (preko Bangladeša)
Ovaj britansko-azijski kari na bazi paradajza, koji su izmislili u Birmingemu, Engleska, britansko-bangladeški ugostitelji, smatra se jednim od najzačinjenijih kari jela na svetu.
Čak 10 vrsta paprike može se naći u ovom jelu koje će vam apsolutno zapaliti usta.
Makaroni u pikantnom Arrabbiata sosu, Italija
Četinad piletina, Indija
Doro vat, Etiopija
Mapo tofu, Кina
Vindalu, Indija
Mafe, Senegal
Čili, Sjedinjene Države
Komentari 0
ostavi komentar