Kuhinjica
02. 09. 2023. 06:43 0
Kolač sa smokvama
U pitanju je vrlo jednostavan kolač sa smokvama. A možete ga napraviti i sa nekim drugim voćem i začiniti po ukusu (šljive, jabuke, dunje, kruške, cimet…).
Sveže smokve možete zameniti suvim (prethodno ih kratko potopite u vodu).
Potrebno je:
Biskvit:
4 komada jaja
6 kašika ulja
2 kašike kakaoa
2 kašike brašna
1 kašičica vanilin šećera
4 kašike šećera
prstohvat praška za pecivo
smokve po potrebi (okvirno 15 komada, cca 300 g)
Glazura:
100 g crne čokolade
1 kašika putera, margarina ili 4 kašike ulja
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. U žumanca dodadje ulje, kakao, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i izmešajte viljuškom.
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane sjajna, glatka i čvrsta. U smesu od ostalih sastojaka postepeno dodajte belanca i sjedinite sve satsojke. Pleh dimenzija 20*30 premažite masnoćom i pospite oštrim brašnom. Izlijte biskvit, poređajte smokve i pecite u zagrekanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta. Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremite na uobičajen način – na nižoj temperaturi istopite čokoladu uz dodatak masnoće.
S obzirom da je u pitanju mekši biskvit i da će smokve pasti na dno, čokoladnu glazuru možete sipati u udubljenja kao na slici.
Kolač sa smokvama možete služiti odmah, ne morate da čekate da se potpuno ohladi.
Komentari 0
ostavi komentar