Kuhinjica
30. 08. 2023. 06:54 0
Tart od borovnice
Na trpezama širom sveta leti će se sigurno naći jedna od omiljenih poslastica - tart od borovnice. Ovaj desert koji sadrži sočne borovnice i hrskavo testo, osvaja nepce i srca ljubitelja slatkog.
Potrebno je:
Za testo:
250 g glatkog brašna,
120 g buter (hladnog i narezanog na komadiće),
2 kašike šećera,
prstohvat soli,
1 jaje (lagano razmućeno),
2-3 žlice hladne vode (po potrebi)
Za nadev:
500 g svežih borovnica,
1/2 kašike šećera,
2 kašike brašna (za zgušnjavanje soka borovnica),
1 kašika svežeg soka od limuna,
prstohvat soli
Priprema testa
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte iseckani hladni buter u brašno i utrljajte ga prstima dok smesa ne postane mrvičasta. Dodajte razmućeno jaje u smesu i mešajte viljučkom ili rukama dok se ne formira testo. Ako je testo suvo, dodajte hladnu vodu po potrebi, kašiku po kašiku, dok se testo ne sjedini. Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na 30-60 minuta kako bi se ohladilo.
Priprema nadeva
U posudi pomešajte borovnice, šećer, sok od limuna, brašno i prstohvat soli. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.
Priprema tarta
Prethodno ugrejte rernu na 190°C. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini kako bi odgovaralo veličini vašeg kalupa. Prebacite testo u kalup, oblikujte rubove i izbušite testo viljučkom. Rasporedite smesu borovnica preko testa u kalupu. Pecite tart u prethodno ugrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane i testo zlatno smeđe. Po želji, pospijte tart šećerom u prahu pre posluživanja.
Komentari 0
ostavi komentar