Kuhinjica
30. 07. 2023. 07:00 0
Svinjska rebra pečena u rerni na rešetki
Gurmanski obrok za nedeljni ručak.
Sastojci
Potrebno je:
1,5 kg svinjskih rebara
malo ulja
3 kašike kečapa
2 kašike soja sosa
1 kašika limunovog soka
2-3 kašičice meda
2 kašike ulja
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica aleve paprike
Priprema
Rebra očistite od opne, premazati uljem pa natrljati obe strane mesavinom soli, bibera i aleve paprike. Uzeti vatrostalnu činiju ili neku tepsiju pa staviti unakrst dva veća parčeta alu folije. Na foliju staviti pek papir. Spustiti začinjena rebra pa preko njih saviti krajeve pek papira, a onda i krajeve oba parčeta folije. Tako upakovana rebra, ostaviti u frižideru da odstoje 2-3 h (ili bar 1 h).
Posle tog vremena izvaditi rebra, rastvoriti foliju, sa strane sipati malo ulja , čašu vode i poređati krompir (cele ili polutke). Posoliti ga. Krompir nije obavezan, stavite ga ako ga želite kao prilog rebrima. Onda opet zatvorite foliju sa svih strana.
Stavite u rernu na 60 minuta da se peku na 180-200 C. U međuvremenu u činiju spojite kečap, ulje, soja sos, med i limunov sok.
Posle sat vremena izvadite činiju, otvorite pažljivo foliju i izvadite rebra. Stavite rešetku na činiju (uskladite veličine činije i rešetke da bi rešetka lepo nalegla na ivice činije). Rebra onda staviti na rešetku i to da donji deo bude gore. Četkicom premazati spremljenom mešavinom kečapa, soja sosa, meda, ulja i limuna. Vratiti u rernu i peći na 200-210 C da lepo porumene, dvadeaetak minuta, proveravajte.
Kada su rebra porumenela izvaditi ih iz rerne, okrenutinih na drugu stranu, premazati je drugom polovinom spremljenog premaza i vratiti u rernu da i ta strana porumeni.
Kad su rebra gotova, lepo rumena izvaditi ih iz rerne i pustiti da se malo prohlade i odstoje.
Rebra iseći na parcad. Možete ih preliti sa saftom sa dna činije.
Služiti uz pripremljen krompir i salatu.
Komentari 0
ostavi komentar