Kuhinjica
05. 03. 2023. 06:12 0
Savršeno i mekano meso pečeno u rerni
Ukoliko možete da se organizujete, najbolje je meso začiniti i pripremiti veče pre nego što planirate da ga pečete.
Ispeći meso i krompire u rerni izgleda kao najlakši kulinarski posao, ali treba znati male trikove koji će omogućiti da meso ne bude suvo, a da krompiri budu zlatni i hrskavi. Sve počinje u mesari: ma koliko vam se dopadao neki drugi komad, kupite svinjski vrat, taj deo ima dovoljno masnoće koja će mesu omogućiti da bude mekano i najukusnije moguće.
Sastojci:
1200 gr svinjskog vrata isečenog u šnicle debljine oko 2 cm
150 ml vode
50 ml ulja
1 kašika suvog začina
1 ravna kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica papra
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. U vatrostalnu, keramičku ili glinenu posudu poslagati meso tako da komadi malo prelaze jedan preko drugog, da sve bude ravnomerno raspoređeno.
Posuti začinima, pa preliti uljem i vodom. Šnicle prevrnuti nekoliko puta da bi začini stigli do svih delova. Staviti poklopac ili prekriti aluminijskom folijom. Posle 90 minuta proveriti, trebalo bi da je gotovo.
Meso treba da je mekano, ako viljuška lako prolazi kroz meso gotovo je, u suprotnom vratite da se još peče i proverite koliko ima tečnosti. Ako do pola mesa ima još uvek vode ne morate dolivati ništa.
Kad je meso gotovo, izvadite ga na tanjir i u masnoću koja je ostala stavite krompir. Zbog toga što će imati više prostora nego ako ih stavite zajedno sa mesom, krompiri će biti idealno zapečeni.
Komentari 0
ostavi komentar