Kuhinjica
16. 01. 2023. 07:02 2
Čuvene crnogorske PRIGANICE
U domaćinskim kućama u Crnoj Gori trpeza je nezamisliva bez priganica, ukusnog vazdušastog testa koje se odlično kombinuje sa kajmakom, sirom i pršutom. Takođe, izvanredne su i u slatkoj varijanti - posute šećerom u prahu, sa džemom, medom ili kremom.
Donosimo vam originalni recept za crnogorske priganice, koje su spolja hrskave, a iznutra vazdušaste i uz to bez viška masnoće, a sanzanjte kako u nastavku!
Sastojci za crnogorske priganice:
400 g brašna
300 ml vode
paketić svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašika lozovače
uštipci
Priprema:
Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, pa izmrvite kvasac i dodajte šećer. Posle pet minuta dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so. Testo bi trebalo da bude ređe teksture – gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice. Prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata. Pre prženja obavezno još nekoliko puta energično prođite varjačom po testu, piše Stvar ukusa.
U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom. Pre nego što ćete odvaditi testo za svaki priganicu kašiku spustite u hladnu vodu. Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje. Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.
Komentari 2
ostavi komentar