Kuhinjica

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

14. 03. 2022. 09:08 0

Da li je voće pravi izbor za doručak?

Jedna od namirnica za koju se vezuju mnogi mitovi je voće. Iako je poznato da je voće izuzetno zdravo po ljudsko zdravlje, pojedini pogrešno smatraju da voće nije dobar izbor za doručak.

OneFit tim sertifikovanih nutricionista odlučio je da razreši tu misteriju i pomogne. Oni smatraju da ne postoje naučni dokazi da je voće za doručak na bilo koji način štetno po zdravlje.

Idealno vreme za jedenje voća prate razna verovanja u koja spadaju ovi mitovi i zablude:

Voće uvek treba jesti na prazan stomak - Ovo je mit zasnovan na verovanju da jedenje voća sa hranom izaziva nadimanje i gasove. Istina je da jedenje voća tokom obroka doprinosi osećaju sitosti zbog čega može da pomogne smanjenje unos kalorija.

Voću se smanjuje nutritivna vrednost ako se unosi pre ili nakon jela - Ovo je takođe mit zasnovan na verovanju da se hranljiva vrednost voća smanjuje u zavisnosti od vremena unosa. Tačno je da sistem za varenje nutrijente iz voća apsorbuje isto bez obzira na vreme unosa voća.

Osobe sa dijabetesom voće treba da jedu 1-2 sata pre ili posle jela - Ne samo da je ovo mit, već je i loš savet za osobe koje imaju dijabetes. Istina je upravo suprotna, jer šećeri iz voća brže ulaze u krvni sistem kada se voće jede zasebno, zbog čega se osobama sa dijabetesom savetuje da voće unose sa hranom.

Voće je najbolje jesti poslepodne - U pitanju je još jedan mit. Ne postoje naučni dokazi koji idu u prilog tvrdnji da je voće za doručak loš izbor, kao i da je voće najbolje jesti poslepodne.

Voće ne treba jesti posle 14h - Ovaj mit direktno anulira prethodni mit o voću i zasnovan je na uverenju da voće brže povećava nivo šećera u krvi ako se jede nakon 14h. Kao i kod prethodnog mita, ne postoje naučni dokazi da voće i hrana bogata ugljenim hidratima podižu nivo šećera u krvi brže ukoliko se unose posle 14h.

Iz svega navedenog možemo da zaključimo da je unos voća dobar u toku celog dana, zbog čega slobodno možeš da jedeš voće za doručak.

Recept za doručak sa borovnicama, malinama, kupinama i jagodama

Možete ih kupiti sveže u sezoni, a van sezone možete ih naći i jeftinije, a uz jednake nutritivne vrijednosti, u zamrznutom staranju. One su savršeni kao dodatak žitarica ili jogurta, ili pomešane u frapeu, za one koji vole brzi doručak. Pored toga, veoma su zdrave. Borovnice pozitivno utiču na memoriju i motoričke sposobnosti, kao i na krvni pritisak i metabolizam. Takođe imaju i manje kalorija od mnogih drugih vrsta voća, tako da ih možete jesti bez brige o vašem struku.

Jedna šolja jagoda sadrži punu preporučenu dnevnu dozu vitamina C, uz velike količine folne kiseline i vlakana. Kao i borovnice, i jagode su dobre za srce, dok su maline dobre za kosti i bogate vlaknima, kao i vitaminom C.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati