Kuhinjica
29. 01. 2022. 06:00 0
Salčići: Starinski kolač vrhunskog ukusa
Fenomenalan slatkiš koji se topi u ustima.
Sastojci:
500 g brašna,
3 žumanca,
300 g sala,
1 dl belog vina,
1 dl kisele vode,
3 kašike šećera,
džem od kajsija,
prah šećer,
2 kesice vanilin šećera.
Priprema:
Od brašna, kašike sala, žumanaca, šećera, soli, belog vina i kisele vode zamesite glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ili tečnosti da testo ne bude ni suviše tvrdo, ni suviše meko. Dobro umešeno testo razvucite oklagijom, pa premažite trećinom sala.
Preklopite testo u obliku knjige i ostavite pokriveno da odmara oko 15 minuta. Ponovite postupak još dva puta.
Nakon odmaranja, testo razvucite oklagijom i isecite ga na pravougaonike ili kocke. Na svaki deo stavite po kašičicu džema, preklopite, malo pritisnite krajeve i ređajte na podmazan pleh.
Ovako pripremljene salčiće pecite na 200 stepeni oko 25 minuta. Ispečene salčiće uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom i poslužite.
Komentari 0
ostavi komentar