Kuhinjica

23. 12. 2021. 09:00 1

Polemika oko prženica: Kako se zaista zovu i prave?

Kada u kući ostane hleb, pa odstoji dan-sva, mnogi vole da ga isečenog u parčad uvaljaju u jaja i mleko, pa isprže na tiganju. Ovo jelo se sprema u gotovo svim kuhinjama u Srbiji i regionu, ali da li smo saglasni kako se jelo zove?

Prženice su rado viđen gost na trpezama u Srbiji, a ovaj jednostavan i jeftin specijalitet je zaista dragocen - priprema se brzo i može se jesti na desetinu načina. Sigurni smo da nema čoveka koji ih ne voli, iako je reč o najprostijoj hrani - hleb, jaja i ulje i sve je spremno.

I dok o tome volimo li prženice ili ne nema previše polemike, o tome kako se zapravo zovu postoji žestoka rasprava. Na nju nas je ovih dana podsetio i jedan Tviteraš, podelivši fotografiju prženica, uz pitanje "Kako vi ovo zovete i da li volite da ih jedete?".

Većina se složila da su u pitanju prženice, ali bilo je i komentara da su u pitanju: moče, pofezne, ribanjke, jajima hleba, zavijače, pohovani hleb…

Mnogo neslaganja ima u komentarima, pa tako jedan deo ljudi brani stav o imenu moče činjenicom da se umaču u jaja, a oni koji tvrde da su prženice, izvlače argument da se prže.

Svi su se složili da je u pitanju odličan doručak, pogotovo u kombinaciji sa dobrim sirom ili ajvarom.

Ukratko, kako ovaj specijalitete zovete najčešće zavisi od toga u kom kraju ste rođeni ili živite. U Banatu će vam servirati kvašenice ili moče, u Bačkoj pofezne ili bundaš kenjer, u Sremu zavijače, u Mačvi rutavci, na jugu Srbije ribanjke. Ako odemo u komšiluk - u Hrvatskoj ćemo pojesti pohani kruh, popečke od kruha ili u Slavoniji trambave mašćenke.

Evo i nekoliko trikova za savršene prženice.

Sečete hleb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja "teška". Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svež hleb

Uvek je bolje koristiti hleb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Ne koristite mleko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smesu sa jajima doda i mleko, i to punomasno!

Stavljate previše jaja

Neka okvirna formula za pripremu smese od jaje jeste da na dve kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mleka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće obične prženice "remek delom", a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati