Kuhinjica

Direktno.rs [ Izvor: Stil ]

16. 09. 2021. 18:00 0

7 zdravih sosova: Lako se prave i preukusni su

Sosovi poboljšavaju ukus jela i daju mu sasvim novu notu. Među najpopularnijima su kečap i majonez, ali oni su odavno već dosadili, a pri tom nisu ni zdravi. Zato smo za vas pripremili 7 sjajnih recepata za sosove bez kečapa i majoneza, a najvažnije je da svi sadrže prirodne sastojke. Ovi sosovi će dodati savršeno nov ukus u paletu vašeg čula ukusa.

Španski salsa sos

Sastojci: 15 čeri paradajza, 1 čen belog luka, 20 g mladog luka, 20 g mirođije, 1 kašičica balzamika, 1 kašika paradajz paste, 1 kašika maslinovog ulja, so i biber po ukusu

Uputstvo: Oprati paradajz, mladi luk i mirođiju.U blender ubaciti paradajz, beli luk, mladi luk, mirođiju i usitniti sve sastojke da se dobije pasta. U tu smesu dodati balzamiko, paradajz pastu i maslinovo ulje. Posoliti i pobiberiti sos i presuti ga u posudu za sos.

Salsa je tradicionalni sos španske kuhinje. Liči na špansku čorbu, gaspaćo, u koju se još dodaju voda i krastavci.

Preliv za salatu

Sastojci: 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike balzamika, 1 čen belog luka, so i biber po ukusu

Uputstvo: Usitniti čen belog luka. U malu činiju nasuti maslinovo ulje i balzamiko, pa dodati beli luk. Sve promešati. Dodati u sos soli i bibera po ukusu. Zatvoriti sos poklopcem i dobro promućkati. Ovaj sos će biti divan dodatak za vašu omiljenu salatu.

Sos od mirođije

Sastojci: 20 g mirođije, 6 čenova belog luka, 1 limun, ½ kašičice limunove kore, 100 ml maslinovog ulja, soli po ukusu

Uputstvo: Sitno naseckati mirođiju. Narendati koru limuna i iscediti sok iz limuna. Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije žitka masa. Gotov sos presuti u teglu. Može se dobiti prijatan ukus ako se sos doda na meso, ribu ili salatu sa svežim krastavcem.

Tzatziki sos

Sastojci: 2 čena belog luka, 1 krastavac,125 ml gustog jogurta, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, 20 g peršuna

Uputstvo: Usitniti beli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocediti. Sitno naseckati zelen. Pažljivo izmešati sve sastojke u maloj činiji. U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega.

Kiselo-slatki sos

Sastojci: 4 kašike vode, 1 kašičica kukuruznog brašna, 2 kašike šećera, 2 kašike sirćeta, 1 kašika paradajz paste, 1 kašika soja sosa, 3 kašike soka od pomorandže

Uputstvo: U maloj posudi ratvoriti kukuruzno brašno ključaloj vodi. U šerpi pomešati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć. Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.

Pesto sos

Sastojci: 60 g bosiljka, 2 čena belog luka, 50 g parmezana, 3 kašike pinjola, 100 ml maslinovog ulja, soli po ukusu

Uputstvo: Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen beli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: beli luk, bosiljak (cele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli. Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen!

U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.

Sos od sira

Sastojci: 200g topljenog sira, 10 ml ulja, 200 ml neutralne pavlake, 3 kašike pinjola, 50 g tvrdog sira, začini po želji

Uputstvo: Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmešati topljeni sir, ulje i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.

Nežni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.

Savet:

Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nežnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati