Kuhinjica

Direktno.rs

08. 07. 2021. 10:27 1

Zamene za beli šećer: Zasladite kafu sirupom od agave

Prirodni zaslađivači poput javorovog sirupa, agave, stevije i pirinčanog slada zdrave su zamene za beli šećer.

Beli šećer, koji se najviše konzumira, dobija se iz šećerne repe. Odličan je izvor energije, ali ne daje telu nijedan važan nutrijent. Najviše ga ima u sokovima, slatkišima i kolačima, a često su šećeri skriveni i u nekim drugim namirnicama, kao što su kečap, razne vrste pahuljica, peciva, voćnih jogurta, konzervisanog voća i povrća i sl.

Nutricioniste i brojni lekari sve više nas upozoravaju na konzumiranje rafiniranog šečera koji je štetan po naše zdravlje. Pored toga što utiče na povećanje telesne težine, on je zaslužan i za pojavu karijesa, kardiovaskularnih bolesti, demencije, dijabetesa i makularne degeneracije.

Postoji puno zamena za beli šećer, ali odmah treba otpisati veštačke zaslađivače. Predstavljamo vam prirodne:

Stevija nema kalorija

Trenutno najtraženiji prirodni zaslađivač dobija se iz biljke Stevia rebaudiana bertoni. Prednost stevije u odnosu na ostale zaslađivače je to što ne sadrži kalorije i ugljene hidrate, glikemijski indeks joj je nula i njeni molekuli se ne raspadaju na temperaturi do 200 stepeni, tako da hrana ne gubi sladak ukus tokom termičke obrade.

Kako se koristi

Sedam kapi stevije odgovara kašičici šećera. Koristi se za zaslađivanje hladnih i toplih napitaka, kolača, torti, sosova i supa. Na tržištu postoji stevija u prahu, u obliku tabletica i kapi.

Pirinčani slad je izvor energije

Pirinčani slad je idealan zaslađivač jer sadrži oko 30 odsto rastvorljivih složenih ugljenih hidrata, oko 45 odsto maltoze, tri-četiri odsto glukoze i 20 odsto vode. Glukoza se odmah apsorbuje, maltozi je potrebno oko 90 minuta, dok ugljeni hidrati u krv dospu za četiri sata. Zato je prinčani slad konstantan izvor energije za razliku od jednostavnih šećera.

Kako se koristi

Pirinčani slad ima pun, nežan ukus i može da zameni beli šećer u svim receptima. Jedna i po šolja pirinčanog slada odgovara jednoj šolji belog šećera.

Javorov sirup dodajte u doručak

Ovaj sirup dobija se iz soka javorovog drveta, a ova posebna poslastica poznata je i voljena širom sveta. Javorov sirup bogat je antioksidantima i u kombinaciji sa šumskim voćem i ovsenom kašom odličan je jutarnji obrok. Sadrži velike količine mangana i cinka, neophodne za jak imunosistem.

Kako se koristi

Može da se koristi kao preliv za sladoled, palačinke, musli, kolače, ali i da se dodaje u razna druga jela.

Ječmeni slad, odlična zamena za med

Malteks ili ječmeni slad je prirodni proizvod dobijen od celog zrna proklijalog ječma. Bogat je maltozom i predstavlja odličnu zamenu za med i beli šećer. Malteks deluje umirujuće na suvi kašalj, bogat je vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, beta-karoten i vitamin B, pa se preporučuje u ishrani dece, trudnica, rekonvalescenata i sportista.

Kako se koristi

Kašika šećera odgovara kašičici i po malteksa. Posebno je dobar za pripremanje slatkih testa.

Sirup od agave, super zaslađivač

Prirodni, okrepljujući sirup od agave veoma je sladak, čak 30 odsto slađi od običnog šećera, a ima veoma nizak glikemijski indeks (17). Ovaj sirup se sporo apsorbuje u krvi i ne dovodi do naglih skokova glukoze.

Kako se koristi

Koristi se za zaslađivanje kafe, čaja, sokova, a može se dodati i u kolače i torte. Osmina kašike sirupa od agave odgovara jednoj kašici šećera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati