Kuhinjica
17. 12. 2020. 11:19 0
Kraljica SARMA: Tehnike savijanja i recept za savršenu (VIDEO)
Stiglo je hladno vrema i kraljica srpske trpeze - sarma. Pored najboljeg recepta donosimo vam i tehnike za savijanje sarmi tako da se nijedna ne raspadne.
Novopečenim domaćicama ovi trikovi biće i te kako korisni, a možda neke iskusne domaćice shvate da je bar jedan od ova četiri načina bolji od njihovog dosadašnjeg.
Priprema sarme zahteva dosta vremena, jer svaku sarmicu treba ručno saviti, pa smo rešili da vam pristignemo u pomoć! U četiri video saveta pokazaćemo vam kako da savijete sarmu, a da budete sigurni da se neće raspasti tokom kuvanja ili vađenja u tanjir.
Preklopite sa jedne strane, a onda urolajte.
Isecite krajeve rolnici i uvucite ih u “džepove”
Kašika i po fila i… eto rolnice!
Preklop sa tri strane
Evo i recepta za kuvanje sarme.
Sastojci:
- 1 velika glavica kiselog kupusa
- 600 grama junećeg mlevenog mesa
- 3 šolje belog pirinča
- Glavica belog luka
- 200 grama suvih rebara
- 100 grama dimljene slanine
- Začini: So, vegeta, aleva paprika, biber
- Dodaci po izboru: crni luk, rendana šargarepa, bosiljak, origano
Priprema:
Za sarme je najbolje koristiti futoški kiseli kupus jer je mekan i listovi su elastični. Iz kace se izvadi oveća glavica kiselog kupusa i ostavi da se ocedi. Onda se s nje pažljivo skidaju liske za sarmu, a sa svake liske se nožem odstrani onaj zadebljali deo lista koji je vezuje za koren, jer će se sarme kasnije lakše uvijati. Ovako pripremljene liske se obavezno operu hladnom vodom. da sarma ne bude prekisela, pa se ostave negde da se ocede.
Nadev:
Uzmite 600 grama junetine i samelje se prvo na krupno, pa još jednom na sitnije. Ko voli krupniji nadev od mesa za sarmu, može samleti samo jednom. Zatim na vreloj masti prodinstati sitno seckanu glavicu crnog luka, mada ima onih koji ne uparuju luk i kupu i ovaj korak preskacu.
DakIe, izdinsta se mleveno meso, taman da od bledocrvene dobije rozikastosivu boju, što će reći – ne previše, jer će se meso svakako dobro iskuvati.
U meso za sarme se doda pola kesice mlevenog bibera, nešto jače od pola kašike začina od povrća i kašika aleve paprike.
Proprži se još malo, pa skloni sa plotne. Onda se u izdinstano meso ubace dve kafene šoljice očišćenog i opranog pirinča i nadev za sarme je gotov.
Kuvari sa mediterana u nadev za sarme dodaju i dosta bosiljka ili origana, ali to značajno menja ukus, pa ko voli neka izvoli da eksperimentiše sa sarmama. Takođe, neko stavlja i rendanu šargarepu, što sarmama daje slatkast ukus i umanjuje aromu mesa.
Komentari 0
ostavi komentar