Kuhinjica

Direktno.rs

20. 08. 2021. 06:00 1

Šta znači "prirodan ukus" na pakovanju i je l' zdravije?

Nema velike razlike između prirodno i sintetički proizvedenih ukusa, pa se oznaka "prirodni ukus"' verovatno koristi najviše radi marketinga, kaže struka.

Potrošači zapravo ne znaju šta takav ukus sadrži.

Od vode s ukusom, preko voćnih jogurta, do sosa za testeninu - na svim tim pakovanjima, kao i na mnogim drugima, neretko se mogu videti oznake da sadrže prirodne ukuse.

To je, zapravo, najčešća oznaka na brojnim namirnicama koje kupujemo, a da zapravo ne znamo šta podrazumeva i koliko su ti ukusi uopšte prirodni.

Potrošači osim toga ne znaju da i namirnice s tom oznakom mogu biti upitnog kvaliteta. 

Američka Uprava za hranu i lekove definiše prirodne ukuse kao sastojke koje se dobijaju iz biljaka (dakle iz voća, povrća, začina, bilja, kore i korenja) ili od životinja (meso, plodovi mora, jaja i mlečni proizvodi) čija je glavna funkcija dodavanje ukusa, a ne ishrana. 

Ukus se može ekstrahovati zagrevanjem, fermentacijom, destilacijom ili drugim postupcima.

- Postoje hemikalije koje čine ukus ove hrane ili prirodnih sastojaka, poput benzaldehida, na primer - kaže dijetetičarka Alison Bejker za "OpenFit.com", a prenosi "HuffPost". 

- Benzaldehid se nalazi u siru, pečurkama i bademima, na primer. Može se izvući iz te hrane i koristiti za aromatizovanje drugih namirnica - objašnjava. Veštački ukusi, s druge strane, dolaze iz neprehrambenih, sintetskih izvora.

- Primer bi bila veštačka aroma vanil‚ije, čiji je glavni sastojak sintetički proizveden vanilin, za razliku od prirodne vanilije koja bi se dobijala s Madagaskara, iz Indonezije ili Meksika - kaže, Lilijen Ver, profesor prehrambenih nauka sa Univerziteta Čepmen. Iako se na prvi pogled može činiti da je bolje nabavljati hranu s prirodnim ukusom, jer je ona kvalitetnija, nije nužno tako, upozoravaju stručnjaci, jer i prirodne i veštačke ukuse 'mešaju' hemičari u laboratorijima, čiji je službeni naziv - aromatičari. 

Prirodne i veštačke verzije istog ukusa mogu biti gotovo identične u khmijskom sastavu, jedina razlika je izvor, odnosno njegovo poreklo. Tako i prirodni ukusi mogu sadržavati sintetičke konzervanse, emulgatore, otapala i druge "slučajne dodatke". 

- Istina je da ukusi koji su dodati u pojedine namirnice mogu biti prirodnog porekla, ali opet može biti reč o visokoprocesiranoj hrani koja zato ne mora biti kvalitetnija od one kojoj su dodane veštačke arome, ili je bez arome - kaže nutricionistkinja Vesna Bosanac.

U nekim slučajevima možda neće ni biti neke velike razlike, kaže Čarls Pletkin, izvršni direktor koledža Hanter iz Njujorka. Ipak, mnoge firme pribegavaju tome da označe prirodno poreklo ukusa u proizvodu, što je zapravo samo marketinški trik, uveren je.

Jedini je izuzetak pritom činjenice da firme moraju da naznače da li sadrže ukusi  jedan od osam glavnih alergena: mleko, jaja, ribu, školjke, orašaste plodove, kikiriki, pšenicu ili soju.

Ali, ako imate neku od manje uobičajenih alergija na hranu, bilo bi dobro direktno se obratiti proizvođaču i zatražiti potvrdu da njegov proizvod taj sastojak ne sadržava, kaže dijetetičarka Stefani Sasos iz Instituta za dobar menadžment.

Dodaje kako vegani i vegetarijanci koji izbegavaju životinjske proizvode mogu da imaju sličan problem.

- Ako brend ili proizvođač hrane naročito ne naznače da su prirodni ukusi bazirani na biljkama, ne možete sigurno znati odakle dolaze. Isto je i sa pitanjem da li je reč o organskim i ne-GMO izvorima. Ako proizvođač to ne naznači na etiketi, potrošač ne može znati o kakvim se ukusima radi, kaže Sasos.  Ipak, dodaje kako potrošači u SAD-u imaju i mnogo veće probleme od prirodnih ukusa.

- To su svakako preterana konzumacija dodanih šećera i preterane količine natrijuma u prerađenoj hrani, koji imaju puno veći negativan uticaj na zdravlje. No, pitanje ukusa svakako zahteva dodatnu pažnju i istraživanja - kaže i dodaje kako je zato puno mudrije kupovati 'obične' namirnice i aromatizovati ih prirodno kod kuće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati