Kuhinjica
11. 06. 2020. 07:21 1
Trikovi za ukusnu tursku kafu: Koliko vode i šta sa penom?
Za pravljenje savršene turske kafe potrebno je određeno znanje, a poznata blogerka je objasnila kako može i vaša kafa da bude ukusna i kremasta.
- Ljubav prema kafi sam nasledila od majke - piše blogerka Aisegul Sanford na blogu “Foolproogliving”. Za nju je šolja turske kafe svakodnevni ritual sa prijateljima i porodicom, i po njoj to je savršen način da proslavite prijateljstvo i iskažete zahvalnost onima koje volite.
Veštinu pravljenja savršene kafe naučila je od majke, a sve je počelo u ranom detinjstvu.
- Kad dođu mamini prijatelji, moj posao je bio da ih poslužim kafom. Kada dočekam goste, pitala bih ih kakvu kafu piju pa bih odmah otišla u kuhinju. Majka je bila izuzetno ponosna svaki put kada izađem iz kuhinje sa kafama u rukama - rekla je blogerka.
Kasnije je tek shvatila koliko je važna tradicija pravljenja kafe. U Turskoj, kada dođete u goste, prvo pitanje nije da li želite kafu, već kakvu kafu pijete. To se odnosi na količinu šećera koju želite u kafi, a očekivani odgovori su: “bez šećera, vrlo malo šećera ili jedna do dve kašike šećera.”
Jednom kada izrazite želju, domaćin je odgovoran da je pripremi upravo tako. Kao deo turskog domaćinstva, Aisegul je stekla puno znanja i odlučio da ga primenjuje.
Za savršenu tursku kafu potrebno vam je:
Hladna voda
Turska kafa
Bakarna džezva
Šolje za kafu
Šećer
Kuvanje ne zahteva nikakvu veštinu, ali ovi korisni trikovi za savršenu kafu vam mogu biti od koristi.
Voda
Uvek koristite hladnu vodu, a tačnu zapreminu izmerite brojem šoljica. Po pravilu za savršenu tursku kafu, Aisegul otkriva da vam je potrebna jedna i po šoljica vode za svaku šolju kafe koju napravite. Neka merna šolja bude šolja u kojoj ćete služiti kafu, a ne uobičajena merna šolja.
Kafa i šećer
Za svaku šoljicu kafe potrebna vam je jedna kašika mlevene kafe. Ako pravite kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku ili promešajte sa kafom. Ali ako jedan ili više gostiju ne vole kafu sa šećerom, prvo napravite kafu i sipajte u šolju pa zatim dodajte šećer.
Kako skuvati kafu
Polako zagrejte hladnu vodu, a kašike kafe dodajte tek kada voda proljuča. Do ključanja će doći za tri do četiri minuta. Kako se kafa zagreva, pena će se povećati. Uobičajeno je i izuzetno važno da se turska kafa na vrhu servira sa penom.
Kada kafa proključa, sipajte jednu kašičicu pene u svaku šolju pojedinačno, a zatim vratite džezvu na ringlu. Kada kafa proključa, tečnost sipajte do pola šolje preko pene koju ste stavili. Zatim ostatak kafe vratite na ringlu i kuvajte još 10 do 15 sekundi.
Kako poslužiti kafu
Kafa se uvek služi uz čašu hladne vode jer na taj način gostima omogućavamo da operu nepce kako bi mogli da uživaju u najboljoj aromi kafe. Osim vode, uobičajeno je poslužiti i neku poslasticu. Prilikom služenja najvažnije je poslužiti najstariju osobu u sobi. To je znak poštovanja.
Komentari 1
ostavi komentar