Savremena žena

Direktno.rs

03. 04. 2022. 14:57 0

Dijete sa neta: Evo zašto ih treba izbegavati

Pojedine osobe ne razumeju koncept individualne dijete i posmatraju ovaj problem na pogrešan način. Najčešće su ubeđene da je sasvim u redu početi sa primenjivanjem trenutno popularne dijete iz nekog časopisa ili sa interneta. Drugi se upuštaju u eksperimente sa pilulama i čajevima ili jednostavno gladuju. Sve to je, nažalost, po mišljenju nutricionista, pogrešno.

Telo uzvraća udarac

Pilule i čajevi za mršavljenje, koji se agresivno reklamiraju, nisu rešenje za probleme sa kilogramima jer oni utiču na centre za glad u mozgu. Tada osoba konzumira uobičajenu hranu, ali u manjoj meri. Po prestanku tretmana, telo uzvraća udarac. Apetit se povećava, pa nastaje još veći problem. Gladovanje je najgora odluka koja može da se donese.

A zašto su štetne uopštene, popularne dete?

Zato što je svaki čovek različit. Razlikuju nam se metabolizmi, potrebe za energijom i nutritijentima. Evo primera: osoba A radi kao prodavačica u supermarketu i ne kreće se tokom rada. Osoba B je fitnes instruktor, a osoba C je lekar čiji rad podrazumeva dnevne i noćne smene. Razlikuju ih i navike u ishrani, genetika, fizička forma, visina, masa, procenat masti, mišića i vode u telu, krvna slika, krvni pritisak, kao i eventualna oboljenja, bilo da su akutna ili hronična. Sve pomenuto su varijabile koje utiču na izbor i količinu namirnica u ishrani. Nutricionista najbolje zna ko, kada, koliko i šta treba da pojede, jer ako bi osobe A, B i C imale identičan plan ishrane, prva bi se ugojila, druga smršala, a treća eventualno ostala na nekom optimumu. Ovo je samo pod uslovom da su svo troje zdrave osobe. Ako su bolesne, situacija postaje komplikovanija, jer treba uzeti u obzir i namirnice koje osobe smeju ili ne smeju da koriste.

Vežbanje je neophodno

Treba istrajavati u stavu da je fizička aktivnost bitna za sagorevanje masti. Mišići su „fabrike” za sagorevanje masti, ali neke popularne dijete idu ka tome da se ne koriste cele grupe namirnica i da se izbegavaju fizički napori. Ugljeni hidrati su gorivo, ali ako se previše unose one će se transformisati u masti. Masti su, opet, važne za sintezu hormona, prenos vitamina i imaju još nebrojeno mnogo uloga. Baš kao i ugljene hidrate i masti, belančevine treba unositi onoliko koliko je telu potrebno. Ignorisanjem fizičke aktivnosti sigurno će se izgubiti na mišićnoj masi, a tako se gubi i mogućnost da se troše kalorije iz masti. Mišići mogu da se sačuvaju redovnom fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom.

Ishrana osoba sa zdravstvenim problemima

Bolesnim osobama je od suštinske važnosti da konzumiraju prave namirnice jer hrana može da bude lek, ali može i da pogorša postojeće stanje ili da stvori novi zdravstveni problem. Ono što je za dijabetičare dobro, ne mora da bude dobro za osobe koje pate od gastritisa. Čak i manje opasna stanja, poput povišenog krvnog pritiska ili holesterola, ne smeju da se ignorišu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati