Savremena žena

06. 03. 2022. 07:00 1

Voće i povrće sa najviše VITAMINA C

Vitamin C jedan je od ključnih vitamina za jačanje odbrambene funkcije organizma. On ima značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, gvožđa, folne kiseline, važan je kao antioksidans, jer učestvuje u uklanjanju slobodnih radikala. Takođe pruža potporu drugim vitaminima poput vitamina E, vitamina A i minerala kao što su selen i cink, pomaže zarastanju rana...

Kada poželimo da pojedemo neku namirnicu koja sadrži ovaj vitamin, obično se prvo setimo pomorandže. Ova sočna voćka prijatnog kiselkasto-slatkog ukusa sadrži znatnu količinu vitamina C, ali da li je jedna dovoljna da zadovolji našu dnevnu potrebu?

Nažalost ne. Prosečna pomorandža sadrži oko 68 mg vitamina C ( muškarcima je prema opštim preporukama potrebno oko 90 mg, a ženama oko 75 mg, trudnicama i dojiljama nešto više). To međutim ne znači da nema koristi da je pojedete. Ona sadrži vlakna koja su bitna za dobru probavu. Limun je takođe izvor vitamina C, ali znatno manje od pomorandže (40 mg)

Koje još voće i povrće je riznica vitamina C?

Crvena paprika (1/2 šolje): 95 mg

Sok od grejpfruta (čaša): 70 mg

Kivi (srednje veličine): 64 mg

Brokoli (1/2 šolje): 51 mg

Kupus (100 g) 50 mg

Jagode (100 g): 58 mg

Važno je znati da se vitamin C uništava na visokoj temperaturi, tako da je namirnice najbolje jesti sveže, odnosno sirove ili kratko termički obrađene.

Kako biste svom telu obezbedili sve što mu je potrebno, najbolja je raznovrsna ishrana. Ukoliko je potrebna suplementacija, posavetujte se sa svojim lekarom oko izbora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati