Savremena žena

Direktno.rs

27. 01. 2022. 06:00 0

Koje kombinacije hrane nisu dobre za probavu

Kako bi jelo učinili ukusnijim i drugačijim najčešće mešamo nekoliko različitih namirnica, međutim, postoje neke kombinacije koje se ne preporučuju jer su vreme i uslovi potrebni za njihovu pojedinačnu probavu različiti.

Loše kombinacije hrane mogu dovesti do bolova u stomaku, nadimanja, umora, gasova i nelagode. Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Takođe, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate.

Kada je u pitanju lista onih koje ne bi trebali mešati ističu se visokoproteinske namirnice, kao i kombinacije citrusnog voća s mlekom koje mogu naštetiti vašoj probavi.

Dve visokoproteinske namirnice

Jaja i suvo meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbegavati ovu kombinaciju. Ove dve namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebaće više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso.

Citrusno voće i mleko

Mleku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mleko i limun ili bilo koje citrusno voće, mleko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su takođe netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da probave laktozu prisutnu u mleku.

Mleko i banana

Kombinacija mleka i banane je teška i potrebno joj je dosta vremena za varenje. Dok se hrana vari, osetićete umor. Ako volite da pijete mlečne šejkove od banane, dodajte prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića u prahu kako biste poboljšali probavu.

Voće uz obrok

Voće se lako vari, ali uz obrok može zahtevati više vremena. Dakle, dok se hrana ne probavi, voće se zadržava i počinje da fermentira. Pokušajte izbeći da jedete voće uz obrok ili odmah nakon obroka.

Sir uz hladno piće

Ko ne voli picu sa Coca-Colom? Koliko god zvučalo primamljivo, ova kombinacija nije dobra za vaše zdravlje. Trebali biste izbegavati ispijanje hladnog napitka s jelima koja u sebi sadrže sir jer kombinacija može dovesti do poteškoća u apsorpciji. Može uzrokovati nelagodu i bol u stomaku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati