Savremena žena

Direktno.rs

08. 12. 2021. 09:08 0

Porcija maslina čini čudo za organizam

Masline potiču sa istočnog dela Sredozemnog mora, ali su sada rasprostranjene na celom Mediteranu, kao i drugim zemljama i kontinentima. Drvo masline je kvrgavo i vijugavo. Može doseći visinu od dva metara. Listovi su sivozeleni, sa unutrašnje strane dlakavi. Cvetovi su žućkasto beli i mirisni. Ovi mali zeleni plodovi riznica su vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože.

Ovo su 4 glavne prednosti redovnog unosa malsina:

Usporavaju starenje

Masline imaju moćna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese. Oksidacija ne samo da može izazvati razvoj hroničnih bolesti, već i značajno ubrzati proces starenja. Antioksidativna vrednost maslina povećava se visokim sadržajem luteina i polifenola.

Čuvaju zdravlje srca

Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju „dobrog“ holesterola i blokiraju „loš“. Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, štiteći ih od oksidacije i kalcifikacije.

Jačaju kosti

Još jedna važna osobina maslina je da one značajno poboljšavaju zdravlje kostiju i sprečavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promene u strukturi koštanog tkiva, usled čega ona postaje krhka. Takve promene počinju da se dešavaju u telu nakon 25 godina, pa prevenciju treba započeti što je ranije moguće.

Pomažu u mršavljenju

Iako su prilično kalorične, masline mogu pomoći u efikasnom smanjenju težine. Sadrže mononezasićene masne kiseline - „zdrave“ masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasićenih (sa potpunim ili bar delimičnim uklanjanjem zasićenih) masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u telu. Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja telo lako razgrađuje i blagotvorno deluju na metabolizam. Zbog svoje visoko svarljive i asimilabilne strukture, telo koristi MCT kao gorivo, umesto da ih skladišti u telesnoj masti.

Osim plodova i ulje, ali i čaj imaju lekovita svojstva:

Ulje masline

Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprečava delovanje različitih bakterija. Deci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja posle jela.

Protiv visokog krvnog pritiska pomaže čaj od maslinovog lišća

Kuva se 20 listova u 3 dl vode, dok ne prokuva na 2 dl, zatim se procedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče pre jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.

Protiv kamenca i peska žučne kese i tegoba jetre uzima se 200 grama maslinovog ulja pomešanog sa 0,5 gr. mentola i l žumancetom. Ova smesa se deli na tri dela i pije u toku par sati. Posle ulja se popije malo crne kafe.

Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 gr lišća i kore ostavlja se u 1 l vina tri dana, nakon toga se tri do četiri dana pije po jedna vinska čaša.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati