Savremena žena

Direktno.rs

26. 11. 2021. 06:00 0

Zabranjena hrana ako imate visok pritisak

Ako patite od visokog krvnog pritiska, znajte da niste sami. Od visokog krvnog pritiska u svetu boluje svaki peti, a u Srbiji svaki drugi stanovnik, a radi se o opasnom okidaču za moždani udar. Mnogi koji imaju visok pritisak toga čak nisu ni svesni, jer ponekad nema mnogo očiglednih simptoma. Ipak, postoje određene mere koje možete preduzeti, a to počinje od hrane koju jedete. Evo liste najgorih namirnica za visok krvni pritisak.

Čips

Postoji mnogo dokaza da je visok unos natrijuma povezan sa povećanim rizikom od razvoja visokog krvnog pritiska. Jedna studija je otkrila i potvrdila vezu između konzumiranja čipsa i srčanih bolesti.

Pica

Žao nam je što to moramo da kažemo, ali pica je još jedna namirnica koja ne pomaže ni vašem srcu ni krvnom pritisku. Ne samo da ima gomilu natrijuma,  nego je i upakovana u zasićene masti.

Pomfrit

Krtolice koje su pržene do zlatnog hrskavog savršenstva mogu imati odličan ukus, ali su izuzetno loše za vaš krvni pritisak. Puni su masti i soli, što može rezultovati salcetom na stomaku, a ako imate više masti koja se nagomilala i deluje kao šlauf, vaš krvni pritisak, nivo šećera u krvi i nivo holesterola će biti viši nego što bi trebalo. Istraživači sa Harvardske medicinske škole su čak analizirali obroke više od 187.000 muškaraca i žena u tri studije. Otkrili su da su oni koji jedu četiri ili više porcija pomfrita nedeljno, izloženi čak 17% većem riziku od visokog krvnog pritiska.

Gazirani sokovi

Nije tajna da gazirani sokovi nisu baš idealno piće, ali ako vam treba još jedan razlog da se rešite flaša sokova iz kuhinje, neka ovo bude to. Jedno istraživanje je pokazalo da su oni koji piju više od jednog gaziranog pića ili drugog napitka zaslađenog šećerom svaki dan, imali viši krvni pritisak. Dalje ih to dovodi u veći rizik od kardiovaskularnih problema. To je samo jedan od neželjenih efekata gaziranih pića.

Prerađevine iz supermarketa

Šunke, kobasice, salame su često puni natrijuma i uglavnom sadrže konzervans natrijum nitrat. Nitrati su zapravo povezani sa potencijalnim rizikom od srčanih bolesti. Poželećete da preskočite te pozamašne sendviče pune prerađevina!

Alkohol

Ako imate naviku da sipate sebi nekoliko pića svake večeri da se malo opustite, možda bi trebalo da razmislite dvaput. Preporučuje se ograničavanje ovog napitka jer konzumiranje previše alkohola zaista može podići vaš pritisak.

Dresing za salatu

Možda niste ni svesni posledica svog omiljenog preliva za salatu kupljenog u prodavnici, ali postoji velika šansa da ćete pronaći jedan neočekivani sastojak - kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze. Ako je vaša ishrana prepuna šećera, uključujući HFCS, imate veći rizik od gojaznosti i visokog krvnog pritiska.

U stvari, jedna studija je otkrila da velike količine fruktoze iz dodatog šećera mogu dovesti do povećanja rizika od pojave visokog pritiska. Dakle, ako vaš pritisak već nije onoliki koliki treba da bude, dobro čitajte sastojke i pazite se skrivenog šećera.

Krofne

Preporučuje se da dodati šećeri iznosi manje od 10 posto od sveukupnih kalorija koje unosite u toku dana. Postoji velika šansa da većina konzumira više od toga svakodnevno, a ako se za doručak i desert odlučite za krofne, već ste u opasnoj zoni. Sav ovaj dodatni šećer nije dobar za zdravlje srca, a jedno istraživanje je pokazalo da povećana potrošnja dodatog šećera može biti povezana sa negativnim faktorima kardiovaskularnog zdravlja kao što je viši krvni pritisak.

Kineska brza hrana

Znamo, ovo je hrana za koju niko ne želi da se nađe na ovoj listi. Nažalost, kineska hrana za poneti često je prepuna šećera, masti i soli, a sve to može povećati rizik od visokog krvnog pritiska.

Brza hrana

Ovo svi znamo, ali malo žmurimo kada su usputni hamburgeri ili kobaje u pitanju. Stanite na kočnicu ako se nađete u autu sa željom da odete do obližnjeg fastfuda, posebno ako već imate visok krvni pritisak. Ovi hamburgeri, sendviči bogati mesom i druge kalorijske bombe su preopterećene mastima, zasićenim mastima i natrijumom. Jedna studija iz 2019. godine čak dokazuje da konzumacija brze hrane direktno podiže krvni pritisak.

Zamrznuta gotova jela

Zamrznute večere su brze i jednostavne, što je odlično za one dane kada nemate puno vremena, a ni volje, da nešto sami skrčkate u kuhinji. Nažalost, dosta ovih obroka je puno natrijuma. Tako da često jedenje ovih zamrznutih obroka može pogoršati vaš pritisak. Klonite ih se.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati