Savremena žena

Direktno.rs

30. 10. 2021. 10:45 1

Noćas se pomera sat: Evo kako to utiče na zdravlje

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 31. oktobra. U tri sata, kazaljku na satu bi trebalo pomeriti jedan sat unazad čime ćemo "dobiti" jedan sat više. Iako se mnogo raspravljalo o tome da li je zimsko i letno računanje vremena potrebno, ukidanje se neće dogoditi ove godine.

Pomeranjem sata tokom letnih dana nekada je osiguravalo znatno smanjenu potrošnju energije, ali danas je ta ušteda manja i veće su posledice koje pomeranje sata ima na zdravlje. Sve je više dokaza da pomeranje sata s letnjeg na zimsko računanje vremena i obrnuto može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje organizma.

Pomeranje kazaljki na satu remeti i naš unutrašnji sat

Doktor Džozef Takaši i njegov tim su još 1997. godine otkrili gen koji diktira naš unutrašnji sat, prenosi University of Texas Southwestern Medical Center. Pomoću takvih gena svaka stanica u našem telu prati vreme što znači da poremećaji u svakodnevnoj rutini mogu narušiti njihovu ravnotežu. Stres koji izaziva pomeranje sata može da izazove nesanicu, pa i probleme sa pamćenjem.

Neraspoloženost i depresija

Tokom jeseni i zime većina nas provodi više vremena u zatvorenim prostorima. Kada završimo s radnim vremenom dočeka nas mrak što znači da provodimo manje vremena na suncu i tako stvaramo manje vitamina D. Nizak nivo vitamina D povezane su s pojavom depresije, umora, lošeg raspoloženja, ali i slabijih kostiju i boli u mišićima.

Nedostatak dnevne svetlosti koje donosi zimsko računanje vremena može dovesti do pojave brojnih problema mentalnog zdravlja, ali i sezonske depresije. Jedan dodatni sat dnevne svetlosti koji imamo na letnjem računanju vremena mnogo nam znači, kako za raspoloženje tako i zdravlje.

Manje dnevnog svetla čini nas umornijima

Jednom kada sunce počne zalaziti, naše telo počinje da stvara melatonin. Melatonin je hormon zbog kojeg postajemo umorniji, pa nam se spava što je korisno kada želimo da idemo na počinak, ali nikako nije poželjno da se dogodi dok smo još na poslu. Istraživanja su pokazala da je zimsko računanje vremena je izazvalo 11 odsto više depresivnih epizoda nakon pomeranja sata, što pokazuje koliko nam sunčeva svetlost pomaže u održavanju mentalnog zdravlja.

Kada prestajemo da pomeramo sat?

Japan, Indija i Kina ne pomeraju sat, nego jednostavno koriste isto računanje vremena tokom cele godine. Iako se predviđalo da će Evropska unija već ove godine ukinuti pomeranje sata, u priču se upleo Bregzit, pandemija i birokratski problemi pa se to još službeno nije dogodilo.

Kada bi ukinuli pomeranje sata, na kojem vremenu bi ostali?

Dok se većina stručnjaka slaže da je zimsko računanje vremena ono pravo jer je u tom periodu sunce u podne na najvišoj poziciji na nebu, drugi smatraju kako bi nam letnjw računanje vremena donelo više dnevne svetlosti pa tako i bolje zdravlje. Ipak, o tome koje će vreme zadržati odlučiće svaka zemlja za sebe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati