Savremena žena

Direktno.rs

31. 10. 2021. 07:00 0

Deset namirnica za topljenje masti

Umesto da se pridržavate rigoroznih dijeta koje podrazumevaju čak i ukidanje celih obroka, stručnjaci savetuju da se okrenete svežem voću i povrću i drugim namirnicama koje sagorevaju masti. Zahvaljujući hranljivim materijama, eliminisaćete glad i ubrzaćete metabolizam, a konačne rezultate će pokazati krojački centimetar.

Riba

Kada konzumirate ribu, podižete nivo leptina, hormona koji reguliše metabolizam i telesnu težinu. Odlučite se za zdrave masne ribe kao što su tuna i losos.

Posno meso

Pravi je izbor za glavni dnevni obrok. Nećete gladovati, a sagorećete više kalorija vareći proteine nego ugljene hidrate. Piletina i ćuretina su sjajan izvor posnih zdravih proteina.

Banana

Banana sadrži fruktozu, ali i vlakna, pa je ne treba isključiti iz dijetalne ishrane jer potpomaže varenju. Skrob iz ovog voća pretvara se u masne kiseline u želucu, koje kasnije smanjuju gojaznost tako što sagorevaju masti posle obroka. Takođe, ovo voće sadrži i razne vitamine.

Lisnato zeleno povrće

Spanać i brokoli, puni vitamina A i C, obiluju vlaknima, pravi su izbor za kvalitetan dijetalni obrok. Tu je i kelj, koji je niskokaloričan, ne sadrži masti, a ima visok nivo vlakana, pomaže u održavanju sitosti.

Orasi

Izuzetno su hranljivi. Kao odličan izvor magnezijuma, utiču na poboljšanje raspoloženja, a nasuprot očekivanjima, pomažu i u procesu mršavljenja, preveniranju dijabetesa i bolesti srca. Indijski orasi sadrže najmanje masti, a bogati su gvožđem i bakrom, koji pomažu u proizvodnji energije. Dnevno su vam dovoljna dva, eventualno tri.

Jaja

B12 u jajima pomaže ubrzanju metabolizma. Jaja sadrže gotovo sve vitamine i minerale koji su nam potrebni u toku dana, a bogat su izvor proteina. Bila su na lošem glasu zbog sadržaja holesterola, no dokazano je da nivo holesterola u hrani ne utiče na holesterol u krvi. Istraživanja su pokazala još više, jaja pozitivno utiču na holesterol.

Zeleni čaj

Bogat je katehinima, fitohemikalijama koje ubrzavaju metabolizam. Utiče na oksidaciju masti i termogenezu, što podstiče lučenje noradrenalina, hormona koji sagoreva masti. Istraživanja su pokazala da su osobe koje su držale dijetu i pile zeleni čaj izgubile više kilograma nego oni koji su se pridržavali dijetalnog režima ishrane, a nisu ga pili.

Cimet

Ovaj začin može da ubrza metabolizam, sprečava skladištenje masti i pomaže u gubljenju kilograma. Osim toga, cimet snižava nivo šećera u krvi što ublažava žudnju za hranom i doprinosi da se osećate bolje u toku dana.

Sočivo

Bogato je vlaknima, koja vas neće samo zasititi već će i održavati nivo šećera u krvi. Takođe, sadrži i gvožđe čiji nedostatak usporava metabolizam.

Grejpfrut

Grejpfrut snižava nivo šećera u krvi i sprečava čuvanje viška masti u organizmu. Čaša soka od grejpfruta dnevno može pomoći sagorevanju masti i smanjenju apetita. Kako sadrži kinikom, sprečava grčeve, a bogat je i vitaminima i mineralima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati