Savremena žena

Direktno.rs

15. 10. 2021. 17:00 1

Preterano kajanje kvari život: Kako prestati žaliti?

Iako mnogi ljudi tvrde da se ni zbog čega ne kaju, manje više se u životu zbog nečega kaju svi. BIlo da se radi o krupnim izborima ili svakodnevnim stvarima poput toga da ste prema nekome bili neljubazni ili grubi bez razloga, naučiti kako da se procesuira kajanje je više nego potrebno. Zašto?

Kajanje je negativno osećanje koje se zasniva na kontračinjeničnom razmišljanju. Kontračinjenično razmišljanje podrazumeva da se osvržemo u prošlost i smišljamo izmišljene scenarije kojima sebe ubeđujemo kako su stvari mogle biti bolje. na primer: da sam se više trudio/la u nekoj vezi, moglo se sve popraviti. Ljudskom mozgu odlično ide konstruisanje alternativnih svetova, a oni se često zasnivaju na našim željama i potrebama ali su uglavnom odraz toga gde bismo i kako voleli da stignemo u životu.

Lako je shvatiti da preterano kajanje nije dobra stvar zato što, umesto ka ličnom razvoju, vodi u očajanje i negativnost. Ukoliko se borite sa svojim kajanjem, ovi mali saveti će vam biti od pomoći.

1. DOZVOLITE SEBI SOPSTVENA OSEĆANJA

Iako ovo zvuči kao stvar koja se podrazumeva, u praksi nije tako. Ukoliko ste zatrpani savetima u stilu "gledaj to sa vedrije strane" ali vam to nikako ne poalzi za rukom, imamo vesti koje će vam prijati: ovo nije uvek dobar put. Šta više, dokazano je da osvešćivanje i proživljavanje negativnih emocija zapravo pomaže njihovom procesuiranju. Pored toga, ptiskivanje emocija može da pogorša stvari i dovede do toga da vam problem postane intenzivniji, a vaše reakcije agresivnije.

2. NAPRAVITE LISTU ONOGA ŠTO STE NAUČILI IZ ISKUSTVA KOJE ŽALITE

A zatim se na tu listu vraćajte kad god vam je potreban životni podsetnik. Kada čujete da neko kaže "ni za čim ne žalim" to ne mora automatski da znači da je ta osoba u nekakvoj fazi poricanja, već da je bila u stanju da takva iskustva pretvori u priliku da nauči nešto novo, za rast. Kajanje je vrlo važan instrument za postavljanje ciljeva zato što predstavlja trenutak u kom razmišljate o tome šta želite da izbegnete u budućnosti. Dakle, umesto da očajavate oko toga šta ste mogli da uradite ili kažete drugačije, razmislite o tome kako vas je to iskustvo promenilo i unapredilo. Umesto "sve je moglo biti drugačije" razmislite o tome šta vas osečanja razočaranje, ljutnje ili kajanja uče o sadašnjem trenutku. Prošlost ne možete da promenite ali ona će vam poslužiti da se bolje postavite u budućnosti.

3. PREISPITAJTE "IDEALAN SCENARIO" KOJI SE NIJE OSTVARIO

Žaljenje stavlja u fokus ono što ste mogli da uradite drugačije, ali istina je da ne možete znati da li bi sve bilo bolje da ste doneli drugačiju odluku. Ako žalite što niste uštedeli više novca, na primer, korisno je udaljiti se od misli da bi „sve bilo savršeno, da sam se držao/la svog plana štednje." Ušteda bi vam sada verovatno dobro došla, ali i drugi faktori u tom procesu igraju jednako važnu ulogu. Možda su, čak i ako to sada jasno ne vidite, neki aspekti vašeg života zapravo bolje ispali upravo jer se niste štedeli. Dakle, umesto zamišljanja scenarija koji prenaglašava pozitivno razmišljanje, predlažemo da razmislite o tome kako je i drugačiji izbor takođe mogao negativno uticati na vas.

4. OPROSTITE SEBI

Žaljenje je pokazatelj da imate lične standarde za to kako živite svoj život, ali biti ljudsko biće uključuje povremeno neispunjenje tih očekivanja. Kada se to dogodi, poradite na tome da sebi oprostite.

Ne postoji magično rešenje koje bi vam pomoglo da odmah prihvatite sve zbog čega žalite, već se to postiže procesuiranjem i postepenim opraštanjem sebi. Najbolje bi bilo da počnete sa otpuštanjem kajanja. Prva stvar koju biste mogli da zamislite jeste da razgovarate sa prijateljem (umesto sami sa sobom). Ovo bi vam moglo pomoći da otključate saosećanje prema sebi kako biste mogli da prevaziđete kajanje.

5. REBRENDIRAJTE KAJANJE KAO MOGUĆNOST DA NEŠTO NOVO NAUČITE

Dakle, pustili ste da osećanja navru i možda porazgovarali sa nekim o tom iskustvu. Sada dolazi faza oporavka. Šta vas je ovaj debakl naučio? Kako ovo iskustvo možete iskoristiti u svoju korist? Uokvirujući iskustvo u ono iz kog ste naučili, možete izbeći pravljenje sličnih grešaka u budućnosti. A ako ste istu grešku napravili više puta, budite uvereni da je često potrebno mnogo pokušaja pre nego što se nešto sredi.

6. ZAPIŠITE SVE ONO ZBOG ČEGA ŽALITE

Možda vam se čini kontraproduktivno, ali ako razmišljate o stvarima zbog kojih se kajete, dodatno vam može pomoći ako ih i zapišete. Pisanje o negativnim mislima daje vam priliku da ih na neki način proverite i omogućava vam da unesete kontekst u svoju ličnu priču. Pa, specifičnost je na vašoj strani. Ako se osećate kao da ste bili samopouzdaniji, sada možete raditi na izgradnji toga. Ili, ako mislite da bi vas bolje obrazovanje podesilo za drugačije profesionalno iskustvo, možda je vreme da istražite kurseve koje možete pohađati u budućnosti. Bilo da ste shvatili da je vaše žaljenje neosnovano ili ne, važno je da zapamtite da ste vi mnogo više od njega i da se vaš čitav život ne svodi samo na to.

7. IZVINITE SE AKO I KOME TREBA

Opraštanje sebi moglo bi vam doneti malo mira, ali to ponekad uključuje i druge ljude. Kad god je moguće, prikladno je izviniti se i ispraviti se. Ako, na primer, žalite što niste posetili svoju porodicu kad ste za to imali priliku, nije kasno sada ih pozvati, izviniti se i napraviti novo obećanje. U nekim drugim situacijama, izvinjenje je neprikladno ili čak nemoguće. Žaljenje bi moglo da vas natera da pomislite da je razumno kontaktirati bivšeg iz srednje škole. Nema ničega pogrešnog ni u tome, ali prvo popričajte sa sobom. Možda, ipak, nije prikladno kontaktirati osobu 30 godina kasnije.
8. KONCENTRIŠITE SE NA BUDUĆNOST

Život u prošlosti često stvara osećaj beznađa i bespomoćnosti jer osećate kao da tu ništa ne možete učiniti. S druge strane, usmeravanje pažnje na budućnost može vam pomoći da se ponovo uključite u svoj život.

9. RAZGOVARAJTE SA PROFESIONALCEM

Otići kod terapeuta nikada nije loša ideja (a ukoliko vam treba pomoć da ga odaberete, tu smo za vas). Ukoliko vas osećaj krivice i kajanje ozbiljno preplavljuju, profesionalna pomoć vam je neophodna u nekoj meri. Istina je da onlajn možete pročitati gomilu saveta ali oni - kao ni ovaj članak uostalom - ne mogu da zamene razgovor sa nekim ko se školovao da pomogne. Iako je lako dozvoliti krivici da nas obuzme, imajte na umu da naše greške ne definišu i ne određuju naše živote i biže vam lakše da ih prebrodite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati