Savremena žena

Direktno.rs

13. 10. 2021. 06:41 1

Šta se dešava u telu od začinjene hrane

Širok je spektar jela koja spadaju u začinjenu hranu, a čili papričice mnogima su glavna asocijacija. Neki ljudi žive za pikantne ukuse, a ljuta papričica je uvek u pripravnosti, dok će im oni koji ne mogu ni da je okuse objasniti da toliko začinjena hrana nije baš zdrava.

"Čili papričice sadrže aktivni sastojak koji se zove kapsaicin, koji deluje iritirajuće", kaže profesor Stjuart Blum, gastroenterolog u Velington bolnici u Velikoj Britaniji i objašnjava šta se zapravo događa s vašim telom kad jedete začinjen obrok.

"Kapsaicin podstiče protok krvi u crevima i povećava proizvodnju sluzi, a može prouzrokovati i proliv… Koliko god začinjena hrana može biti ukusna za mnoge ljude, ona ipak iritira. To je definitivno povezano s povećanim probavnim smetnjama i osećajem pečenja u želucu", dodaje Blum.

Međutim, uticaj koji ima na naše telo ipak se razlikuje od osobe do osobe. Blum kaže da, ako imate neku dijagnozu kao što su kolitis ili Kronova bolest, začinjena hrana može pogoršati simptome. 

Osim na stomak, ljuto može da utiče i na kožu. "Neka ulja u začinjenoj hrani zapravo utiču na kožu, a vi osetite reakciju znojenja", tumači Blum.

S druge strane, postoji i razlog zašto neki ljudi ne mogu da prestanu da posežu za sve začinjenijom hranom. Konzumiranje čili papričica potencijalno može da oslobodi endorfin, a to bi možda moglo biti objašnjenje zašto osećate ushićenje nakon začinjenog obroka, čak i ako su vam usta utrnula od ljutine.

Blum smatra da je to posebno zanimljivo područje istraživanja uticaja začinjene hrane na apetit jer su dokazi kontradiktorni. Osvrće se na kinesku studiju iz 2014. godine koja pokazuje da je začinjena hrana povezana s gojenjem, ali napominje da se nije gledalo na uzrok i posledicu, a spominje i studije koje pokazuju da kapsaicin zapravo može povećati potrošnju kalorija i smanjiti apetit.

Ima još mitova o začinjenoj hrani koje Blum želi da razbije. "Mnogi ljudi misle da začinjena hrana uzrokuje čireve, ali zapravo nema dokaza da se to zaista događa", ističe. "Začini imaju ulogu u smanjenju proizvodnje kiseline, podsticanju proizvodnje sluzi i protoka krvi. Ako ništa drugo, jasno je da začinjena hrana zapravo pomaže probavi i potiče protok krvi u creva", navodi Blum, a kaže da nema dokaza ni za tvrdnju da začinjena hrana pogoršava hemoroide ili može uzrokovati rak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati