Savremena žena

Direktno.rs

22. 09. 2021. 10:52 2

Šta se događa kad sedam dana ne jedemo šećer

Mnogi od nas vole slatko, ali često nismo svesni kako šećer zapravo utiče na naš organizam. Vrlo brzo nakon što ga izbacimo iz ishrane, događaju se značajne promene.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko pomenutih namirnica.

Međutim, industrijski procesirani i rafinisani šećeri velika su opasnost. Njihovim izbacivanjem iz ishrane možete drastično da poboljšate svoje zdravlje, a lako ćete ih zameniti prirodnim zamenama za šećer poput meda, stevije ili javorovog sirupa.

Naravno, lakše je reći nego učiniti. Međutim, bitno je samo doneti odluku, a jednostavnim rezom, odnosno izbacivanjem šećera, sprečićete većinu štete koju on stvara, dok dugoročni učinci mogu biti impresivni.

Šta se događa nakon sedam dana

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.

* Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposletku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako mnogo šećera, onda i malo duže, možete osetiti žudnju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te se posledice obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali u odnosu na nivo zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnih nedelju ili dve.

* Ako je vaš unos šećera umereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta se događa nakon mesec dana i godinu

Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite celu godinu bez procesiranih šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranljivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete izgubiti i kilograme.

Ipak, i takav stil života dozovoljava povremeno slatkiše. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite “slatki izuzetak”, to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promene koje će vam se zbog toga dogoditi.

Kilaža će vam se stabilizovati

Zavisnost od šećera je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite mnogo procesiranih šećera koji se nalaze u masnoj i brzoj hrani, kao i u jelima s visokim udelom ugljenih hidrata. Ako se “skinete” sa šećera, vaše telo će vam biti zahvalno jer neće morati da se bori s neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od ovakvih šećera, prestaćete da stalno osećate glad, gubićete kilograme i vaša kilaža će se stabilizovati.

Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo ”podigne”. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s mnogo kofeina i šećera. Na taj način izbeći ćete velike uspone i padove šećera u krvi zbog kojih se zapravo i osećate umorno.

Koža će vam biti zdravija i lepša

Nije tajna da šećer pogoršava akne i bubuljice, a često ih i uzrokuje. Ako ne možete da ih se rešite uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz ishrane jer je moguće da vaš problem s paknama zapravo dolazi iznutra. Mnogi koji su to uradili potvrđuju da im je koža brzo postala čišća, lepša i zdravija.

Probava će postati redovna

Naš probavni sistem najviše voli hranu s dosta vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u vašem probavnom sistemu. Želudac i creva lakše će probavljati sve što jedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postaće samo ružno sećanje.

Izgubićete želju za šećerom

Verovali ili ne, možete da se rešite želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi da vam postanu previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati